Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad hade en S-regering fått?

Annons

Finansminister Anders Borg slår statsminister Reinfeldt i Aftonbladets Sifo-mätning av statstrådens popularitet.

För ett år sedan fick båda (av 5 möjliga) siffran 3,8. Reinfeldt ligger kvar där medan Borg ökat till 4, den högsta noteringen någonsin i mätningarna.

Att finansministern värderas högre än statsministern gällde också på Kjell-Olof Feldts och Olof Palmes tid.

Hittills högst hos Sifo bland socialdemokrater nådde utrikesminister Anna Lindh med 3,6.

Carl Bildt minskar 0,1 till 3,4 och är kvar på tredje plats. Därefter tre kvinnor på 3,1. Beatrice Ask, M, (+0,1) och folkpartisterna Nyamko Sabuni (+0,1) och Birgitta Ohlsson (oförändrat). De två senare brädar därmed sin partiledare Jan Björklund (oförändrat 3,0).

Nya centerledaren Annie Lööf når också 3,0, vilket måste ses som en bra debut, liksom 2,9 för likaledes nya miljöministern Lena Ek. Göran Hägglund ökar 0,1 till 2,9. Kanske ett tecken på mångas förhoppning att han inte ska offras för den mer konservative Mats Odell.

Moderater i topp, men partiet har också de minst populära av de 24 statsråden, nämligen migrationsminister Tobias Billström och socialförsäkringsminister Ulf Kristersson, båda med siffran 2,5. Billström uppfattas med rätta som fyrkantig och känslokall.

Att Kristersson (tidigare Reinfeldts främste antagonist i ungdomsförbundet) blivit en flopp är extra allvarligt för statsministern, som efter valet 2010 sparkade företrädaren Cristina Husmark Pehrsson. Hanteringen av socialförsäkringarna har hela tiden varit regeringens sämsta gren och det är obegripligt att området satts i händerna på två så svaga kort.

Sätter man 3,0 som godkänt så nås det av 75 procent av FP-statsråden, 47 procent av M-ministerarna, 25 av dem från C och 0 procent av KD:arna.

Den som vill kan spekulera i hur det kunde ha sett ut i en ministär Juholt.

Mer läsning

Annons