Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad händer med Etiopien efter Zenawi?

Annons

Etiopiens premiärminister Meles Zenawi är död. Zenawi var under 70- och 80-talet en av ledarna i kampen mot den etiopiska militärregimen under ledning av Haile Mengistu Mariam, som i sin tur hade avsatt kejsar Haile Selassie 1974. Efter att militärregimen föll 1991 framstod Zenawi som ett hopp om ett nytt Afrika, som skulle komma ifrån kalla krigets och kolonialismens arv av krig, fattigdom, diktatur och korruption.

Så blev det inte. Istället blev han en av många symboler för Afrikas förlorade 90-tal. I kriget mot Eritrea öddes tusentals människoliv i en meningslös kamp för några få kvadratkilometer mark. Och när oppositionen gick framåt i valen svarade han med att brutalt slå ner på sina motståndare, vilket fick många av hans vänner i väst att ta avstånd från honom.

Om Zenawis död kan leda till en demokratisk utveckling i Etiopien är ännu för tidigt att säga. Mycket talar för att det etablissemang som innehar makten kommer att hålla sig fast vid densamma.

Däremot är det just nu oklart om den tillförordnade premiärministern Hailemariam Desalegn kommer att behålla makten. Hans maktbas är svag och han anses inte tillräckligt karismatisk för att vara en lämplig ledare.

Experter fruktar också att de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye, som sitter fängslade i Etiopien, får svårare att utverka benådning. Den tid som svenska myndigheter har lagt ner på att bearbeta Zenawi i frågan är nu förlorad, och det lär ta ett tag innan den nya ledningen anser sig ha tid att intressera sig för de svenska journalisternas öde.

Det krävs förmodligen ett agerande på EU-nivå för att förmå de nya ledarna att ge frågan högre prioritet.

David Ekstrand

Mer läsning

Annons