Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad står det egentligen?

/

Annons

Makthavare kan inte styra vad vi äter. Det kliar i fingrarna på politiker att införa nya punktskatter för att styra vad människor stoppar i sig. Högre beskattning av fett och socker har nämnts. Orsakerna skiftar, folkhälsoaspekten lyfts fram men det handlar förmodligen mest om att hitta fler potentiella skatteinkomstkällor. Oavsett vilket ska makthavare förstås låta bli att styra vad människor äter. Vi har själva ansvar för vad vi stoppar i oss.

Däremot finns det ett tydligt politiskt uppdrag på området. Det behövs en konsumentpolitik som underlättar för människor att göra egna, aktiva val om vad man äter. Dit hör till exempel tydliga regler för ursprungsmärkning och innehållsförteckningar men på det området finns många brister.

De flesta har nog råkat ut för att stå i en affär, försöka läsa innehållsförteckningen och misslyckats. Texten är liten och suddig och tryckt på bakgrundsmönster som gör det extra svårt att läsa. För synskadade, eller för all del bara människor med normaldålig syn, är det omöjligt att läsa men man behöver inte ha synnedsättning för att få problem. Även unga, friska ögon kan ha problem att läsa innehållsförteckningar. Inte lätt att göra ett aktivt konsumentval då.

Informationen på många matförpackningar är så liten och svårläst att det bryter mot gällande regler och innebär en fara för allergiker.

Sveriges konsumenter och konsumtföreningen i Stockholm har samarbetat och gjort stickprover för att granska produkter i landets sju största butikskedjor. Resultatet blev mängder av dåliga exempel. Pytteliten text, text som smälter in i bakgrunden genom att ha samma färg, gult på gult till exempel, svårlästa typsnitt och den svenska informationen är inte sällan insprängd bland mängder av olika språk. Vitt skilda företag syndar, allt från präktiga, svenska Saltå Kvarn till Coca-Cola.

Det finns EU-regler som säger att innehållsförteckningar ska vara läsbar och lättbegriplig men reglerna är luddiga. Vad menas med det? EU, där det ju annars finns en förtjusning för besynnerlig detaljstyrning, har missat den detaljen. Nu är det, enligt Livsmedelsverket, dock tydligare EU-regler på gång.

Det kan behövas.

Karin Bergkvist, GD

Mer läsning

Annons