Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vansinnig Sovjetliknelse

Det är upp till var och en att tycka vad man vill om EU, men lika vansinnig som den tyvärr är vanlig i debatten är liknelsen mellan EU och Sovjetunionen.

Annons

I bland dras liknelsen ut till att gälla även det ”Tredje riket” (= Nazityskland).

Likheten skulle bestå i själva unionsformen, men blundar för den avgörande skillnaden mellan demokrati och diktatur.

Sovjetunionen byggde på krigsrov av främst de baltiska länderna samt skapandet av ett flertal lydstater i Östeuropa. Ester, letter och litauer fick inte chansen att folkomrösta om medlemskap i Sovjetunionen, ej heller vann kommunistiska partier sin makt genom fria och allmänna val.

Intressant att notera är att de folk som plågats mest under 1900-talets största förtryckarideologier varit ivrigast att komma med i EU efter befrielsen. Det demokratiska (väst-)Tyskland var drivande för att unionen överhuvudtaget kom till. Samtliga före detta kommunistländer är, eller ansöker om att bli, EU-medlemmar.

Om denna historia borde man inte behöva påminna.

Liknelsen inte bara grovt missvisande, den är också en skymf mot de som plågades mest av Sovjetsystemet och nazismen. Skulle koncentrationslägerfångarnas livsvillkor inte ha varit värre än det liv som vi européer lever i dag, i det påstått ”odemokratiska” EU?

Det säger också en del att de politiska rörelser i Europa i dag som försvarar Sovjetsystemet och Hitlertyskland – kommunister och nazister – också är de som avskyr EU allra mest.

David Nyström

Mer läsning

Annons