Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väntan på konkret politik

Annons

Det var ett tal som hela kongressen väntat på, förväntningarna var enorma på Håkan Juholt när han på lördagsförmiddagen höll sitt installeringstal som ny partiledare för Socialdemokraterna. Publiken jublade sig hes redan innan han börjat tala och viftade med den utlagda rekvisitan - Juholtskyltar med en bild på en mustasch. Det tog honom bara någon minut att citera Olof Palme, precis som han en timme senare avslutade talet genom att citera samme Palme. Inte oväntat: sådant vill kongressdeltagarna höra. 

En hel del högerbloggare ville direkt efter talet göra gällande att partiet tar ett rejält kliv bakåt i tiden. Och visst, det var tydlig retrostämpel på en hel del av det Juholt sa, börjar man med att citera Palmes installationstal från 1969 får man finna sig i att betraktas, om inte bakåtsträvande, så åtminstone lite dåtidsromantiskt lagd. Likaså framstod det det envist rabblade orden social demokrati som en markering: jag är en socialdemokrat av den gamla goda stammen.

I övrigt var det mest ett ideologiskt tal med en och annan intressant markering.Han hotar med att göra pensionerna till en valfråga om regeringen inte är beredd att diskutera en eventuell pensionsuppgörelse. Och så kom han med gott om uttalanden som gillades av publiken: kritik mot privat vård och mot vinstintresserade skolkoncerner bland annat.
Dagen innan fick han höra Mona Sahlins testamente där hon skickade vidare en rad uppmaningar till partiet och dess nya partiledare. Således fick vi till exempel inte höra vad Juholt tycker om ett grönt folkhem byggt på energi utan kärnkraft eller vad han tycker om att Sverige ska bli först med att erkänna Palestina.

På den efterföljande presskonferensen kom han med lite mer besked men bad återigen att få återkomma i en lång rad frågor. "Jag har bara varit partiledare i ett dygn", konstaterade han. Men han har ju tillhört sossetoppen längre än så, lite mer besked borde han ha att komma med.

Håkan Juholt har visat att han är en god och humoristisk talare och många socialdemokrater känner nog efter hans relativt svepande tal ett visst hopp. Men fortfarande återstår den främsta utmaningen: att fylla på med konkret politik.
Karin Bergkvist

Mer läsning

Annons