Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väntat och rätt

Annons

”Jag har förtroende för regeringens generaldirektörer tills jag meddelar något annat”, sa näringsminister Annie Lööf, C, något svävande i förra veckan när hon fick frågan om hon hade förtroende för Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet. Det var svårt att tolka uttalandet som något annat än att hon inte hade bestämt sig ännu eller att hon helt enkelt ville vänta tills hon haft möjlighet att själv ge Lugnet beskedet.

När Tillväxtverkets utsvävningar med skattepengar blev känt gjorde Annie Lööf det med all önskvärd tydlighet klart att hon inte accepterade den typen av missbruk och i dag föll så domen mot Christina Lugnet – hon får sparken.

Det var den enda rimliga utgången av den senaste veckans avslöjanden. Som Annie Lööf själv uttryckte det sedan hon lämnat beskedet på måndagseftermiddagen så krävs det att en generaldirektör har näringslivets, medborgarnas och regeringens fulla förtroende. Och ingen känner väl längre något som helst förtroende för Christina Lugnet.

Miljonnotor för internrepresentation och konferenser på lyxiga hotell- och spaanläggningar, skyhöga reseräkningar, överdriven kreativitet när det kommer till momsavdrag och nonchalering av de egna interna reglerna skulle se illa ut i vilken verksamhet som helst. För skattefinansierad sådan är det fullständigt oacceptabelt.

Reglerna behöver uppenbarligen stramas åt och hur de efterföljs kontrolleras kontinuerligt. Annie Lööf har sagt att samtliga generaldirektörer ska redovisa hur de tänker styra upp sina kostnader för representation. Bra, då kan förhoppningsvis något gott komma ur denna eländiga historia.

Karin Bergkvist

Mer läsning

Annons