Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var föräldrar, langa inte

/
  • Den vanligaste langaren är inte en anonym person utan en nära anhörig, som mamma eller pappa.

Vi romantiserar ständigt alkoholdrickandet. Den föräldrageneration som nu har tonåringar har själva vuxit upp i en tid där alkohol blivit ständigt närvarande i så gott som alla sociala sammanhang.

Annons

Och även om det inte är något ont i att beställa en lyxig drink på semestern eller att dricka en kall öl framför EM-fotbollen, har vuxenvärlden uppenbarligen misslyckats med att förmedla hela bilden av alkoholkonsumtionens verkningar till sina ungdomar. För alkoholdrickande handlar inte bara om att duka flott och välja ett perfekt vin till maten.

Gefle Dagblad kunde i helgen rapportera att festandet i samband med studentfirandet i helgen ledde till att så många ungdomar blev omhändertagna på grund av kraftig berusning att fyllecellerna till slut inte räckte till.

Det är inte särskilt överraskande för nu är det högsäsong för ungdomsfylla – och för langning.

En del siffror visar på en blygsamt positiv utveckling vad gäller ungdomars alkoholvanor. Fler unga väljar idag att avstå från alkohol. I Gävle kommuns senaste drogvaneundersökning visade det sig att 54 procent av alla pojkar sa sig aldrig ha druckit alkohol medan andelen bland flickorna var 46 procent. Alltför många har dock kommit i närkontakt med alkohol på ett eller annat sätt och under vissa tider på året – som skolavslutningar, sista april eller lucia – är det många unga som provar för första gången.

En studie som presenterades i Läkartidningen förra året visade att fyra av tio gymnasieelever riskbrukar alkohol.

Farorna med att dricka för mycket alkohol i ung ålder (eller i vuxen för all del) torde väl knappast någon vara omedveten om. I åtta av tio våldsbrott är alkohol inblandat, den som blir full hamnar mer sannolikt än nyktra i farliga situationer. Risken för olycksfall ökar och att ha oskyddat sex.

Det torde alltså ligga i alla föräldrars intresse att deras tonåringar håller sig undan alkohol. Men tyvärr är det inte så. Den vanligaste langaren är en nära anhörig, syskon eller föräldrar.

Förmodligen rör det sig om lika delar naivitet (”är väl inget ont i att hela gänget delar på en flaska vin”) och rädsla för att säga i från. Det känns taskigt och svårt att säga ifrån när dottern eller sonen tjatar och bedyrar att de bara ska dricka pyttelite. Man vill ju så gärna vara bra kompis med sina barn, men då har man missuppfattat sin roll.

Var föräldrar istället. Langa inte!

Karin Bergkvist, GD

Mer läsning

Annons