Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värdelös diplomati

Annons

Det var i september 2001 – när omvärldens ögon var fixerade vid New York och händelserna där – som Eritrea passade på att gripa ett antal politiker och journalister som inte behagade diktaturen. En av dem var den svenska medborgaren Dawit Isaak. Han hade då bott i Sverige sedan 1987 men återvände flera gånger till landet och blev delägare i landets första oberoende tidning, Setit. Han kastades i fängelse utan rättegång efter att tillsammans med ett 20-tal andra journalister och oppositionella ha publicerat ett öppet brev som krävde demokrati, rättvisa och öppenhet.

Varken den socialdemokratiska regering som satt vid makten när Dawit Isaak greps har gjort särskilt mycket för att få honom fri. Inte heller den nu sittande regeringen har gjort tillräckligt.

På torsdagen skrev utrikesminister Carl Bildt i ett uttalande: ”Den svenska regeringen anser att Dawit Isaak omedelbart bör friges” och konstaterade också att regeringen oförtrutet arbetar vidare.

Klart och tydligt från Carl Bildt, men hur ser det arbetet ut. Det vore intressant att veta om regeringen bytt strategi eller om det är samma gamla vanliga ”tysta diplomati”. Den strategin har ju nämligen visat sig vara helt värdelös.

Mer läsning

Annons