Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värdet av att få ett avslut

/
  • I juni deltog 120 personer från organisationen Missing People i en skallgång efter en saknad person i Göteborg. Organisationen har tidigare hittat försvunna människor.

Gefle Dagblad berättar i dag på nyhetsplats om Jonny Nilsson vars mamma Barbro – då 72 år gammal – försvann spårlöst för tre år sedan. Försvinnandet lämnar sonen ingen ro, han behöver få ett avslut.

Annons

Man kan bara föreställa sig hur tärande det ska vara att befinna sig i hans situation. En älskad anhörig försvinner och även om man förstår att han eller hon förmodligen är död så finns den där gnagande ovissheten där. Nu har Jonny Nilsson kontaktat organisationen Missing People som undersöker om de kan hjälpa honom.

Den relativt nystartade ideella Missing People (en organisation som samordnar och genomför skallgångar av försvunna personer i Sverige och som har ett samarbete med anhöriga och polis) har fått mycket uppmärksamhet under det senaste året, framför allt sedan organisationen i våras lyckades hitta kvarlevorna efter den saknade – och som det visade sig, mördade – Marina Johansson, två år efter hon försvann. Missing People lyckades alltså med det som polisen misslyckats med och tack vare de frivilligas insats har en familj fått det avslut den längtade efter.

Polisen i Västra Götaland har med all rätt fått mycket kritik för hur de handskats med fallet Marina. Trots att polisen hela tiden misstänkt att hon mördats har de gjort flera grova missar. Först ett halvår efter hon försvunnit hittades blodspår i Marinas säng, men inte av polisen utan av privatpersoner. Då upptäcktes också ett kulhål med blyrester och benflisor i väggen intill.

Att det rent praktiskt blev Missing People istället för polisen som hittade kvarlevorna efter Marina är inte så konstigt, polisen har inte hundratals konstaplar att skicka ut för att gå skallgångskedja varje gång någon försvinner, men sökinsatsen får ändå underkänt och känns typisk för hela ärendet. Dessutom ligger det ändå på polisens bord att se till att sökinsatser görs, även om de inte rent konkret utför dem själva.

Tyvärr brister rutinerna, visar en granskning som Rikspolisstyrelsen gjorde tidigare i år. Granskningen visar att ingen länspolismyndighet har ett godkänt räddningsprogram, de uppfyller inte kraven som ställs enligt Förordningen om skydd mot olyckor.

Förordningen kräver bland annat ett fungerande räddningsprogram för efterforskning av försvunna personer.

Samhället förlitar sig till stor del på ideella krafter. Till sjöss ingår till exempel Sjöräddningssällskapet i den svenska, organiserade sjöräddningen men drivs helt och hållet med hjälp av frivilliginsatser. Sjöräddningssällskapet liksom Missing People fyller ett tomrum när det inte finns offentliga resurser att ta till. För polisens del vore det nog en god idé att systematiskt samarbeta med duktigt fotfolk som de i Missing People.

Då kanske fler kan få ett avslut.

Mer läsning

Annons