Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför gillar Sjöstedt kol?

Ett av de politikområden som vänsterledaren Jonas Sjöstedts utlovat en högre profil i är klimatfrågan. Han gjorde flera ansatser till detta i gårdagens riksdagsdebatt.

Annons

Det hade varit välkommet – om Sjöstedt haft något nytt att komma med. Hittills har det inte gått att skilja något av det han sagt från Miljöpartiets avstannade idéproduktion från 80-talet.

I stället för att leva upp till det han säger om nödvändigheten av akuta insatser mot växthuseffekten vattnar Sjöstedt ur sin ambition med att även omfamna en kärnkraftsavveckling.

Global dessutom, får man förmoda, eftersom Sjöstedt, i likhet med som så ofta MP, hyllade Tysklands beslut att förtidsavveckla alla sina fullt fungerande kärnkraftsreaktorer.

Borde inte Sjöstedt snarare kritisera detta beslut?

Dels leder det ju av allt att döma till att Tyskland ökar sina koldioxidutsläpp med ökad rysk gasimport, vilket FP-ledaren Jan Björklund påpekade, men som Sjöstedt avstod från att kommentera.

Nu bedömer visserligen Tyskland att huvuddelen av energibortfallet från de skrotade kärnkraftverken kan ersättas med förnybar energi.

Men det ger ju snarare anledning för Björklund att formulera sin fråga ännu vassare:

– Om nu Tyskland kan producera en stor mängd förnyelsebara kilowattimmar – varför tycker Sjöstedt att det är bättre att tyskarna låter dessa ersätta kärnkraftsproducerade kilowattimmar, i stället för att ersätta kolkraftsproducerade kilowattimmar?

– Varför gillar Sjöstedt att Tyskland väljer att avveckla kärnkraft, i stället för att välja att avveckla kolkraft?

Miljöpartiet har aldrig svarat på denna fråga.

Sjöstedt har här chansen att vara modigare än MP och förklara varför han tycker att det är en föredömlig politik att avstå från att avveckla kol- och gaskraft.

Mer läsning

Annons