Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värna offentligheten!

/
  • Skatteverkets generaldirektör Mats Sjöstrand vill inskränka på offentlighetsprincipen...

Annons

Ett demokratiskt samhälle vilar på det fria ordet, tryckfriheten. En viktig del av tryckfriheten är offentlighetsprincipen. Den har inget annat eller snävare syfte än tryckfriheten. De två fungerar som kuggar i ett maskineri, beroende av varandra.

Under de senaste tio åren eller mer har offentlighetsprincipen, och därmed också tryckfriheten, utsatts för ett flertal inskränkningar, ofta i namn av att skydda den personliga integriteten.

Några exempel...

Passbilder är sedan länge inte längre offentliga, motivet var att till exempel den grova brottsligheten och högerextrema grupper kunde använda bilderna i brottslig verksamhet och kränka människors integritet.

Inte mycket till motiv för att inskränka offentlighetsprincipen.

På senare tid har en utredare, kammarrättspresident (!) Thomas Rolén, föreslagit att ”den som söker en post som generaldirektör eller annan högre statlig chef ska vara hemligstämplad i tio år”. En tillsättning ska heller inte kunna överklagas.

Detta är följden av den borgerliga regeringens vällovliga beslut att öppna tillsättningsproceduren för allmän insyn. Det visade sig att kvalificerade sökande drog sig undan på grund av offentlighetsprincipen. De ville inte skylta med att de sökte jobb och de ville inte heller att nesan när de inte fick jobbet skulle nå allmänheten.

Men är det verkligen chefer med så lite resning och karaktär som vi vill se på ledande poster i samhället?

Roléns utredning går inte bara illa åt offentlighetsprincipen. Också meddelandeskyddet, får sig en rejäl törn. Rolén föreslår nämligen att den som läcker om namn i ansökningslistorna till statliga toppjobb ska kunna straffas!

Detta är ju fullständigt skandalöst! En grundbult i offentlighetsprincipen sätts ur spel...

Så dyker då skatteverkets generaldirektör Mats Sjöstrand upp på arenan med nya förslag för att inskränka offentlighetsprincipen. Sjöstrand vill stoppa de företag som har som affärsidé att hämta ut uppgifter som människor civilstånd, bostäder och inkomster för att sälja dem vidare. Han menar att det är integritetskränkande för människor att få sin inkomst offentliggjord.

Sjöstrand för ett bestickande resonemang och säger sig hela tiden värna om offentlighetsprincipen ”som ju är grundlag”. Han hänvisar bland annat till en enkät som skatteverket gjord där offentliggörande av den privata inkomsten och/eller förmögenheten kom på tredje plats bland de mest integritetskränkande man kan råka ut för.

Nåja, som man frågar får man svar. Eller när man frågar...

Integritet och integritetskränkande är modeord i dagens samhälle. Den ursprungliga betydelsen har helt eller delvis gått förlorad vilket innebär att det mesta kan vara integritetskränkande. Till exempel oönskad reklam i brevlådan. Eller att chefen klagar på för sen ankomst till jobbet...

Nej, integritetskränkande i ordets verkliga betydelse kan det knappast vara att uppgifter om inkomst och/eller förmögenhet lämnas ut till allmänheten. Förargligt, möjligen, men inte kränkande.

Det fria ordet, tryckfriheten och offentlighetsprincipen är utsatta för ständigt återkommande attacker. Den svenska öppenheten i offentlig förvaltning är unik, såväl historiskt som i nutid, och måste försvaras till varje pris. Varje dag...

GD 8 FEBRUARI 2009

Mer läsning

Annons