Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varumärket S

/
  • Stefan Löfven kan känna sig trygg i att vad han än säger på Första maj har han partiet i ryggen.

Om fyra veckor är det upp till bevis för Stefan Löfven. Då håller den nye S-ledaren sitt Första maj-tal, det sker i Göteborg, och därmed tvingas han bryta tystnaden om vilken väg han vill leda sitt parti in på.

Annons

Aldrig senare under sin partiledartid ges Löfven ett bättre tillfälle att påverka partiets politik. S-medlemmarna är lyckliga och lättade över att ha räddats från en hotande undergång med Håkan Juholt; de är euforiska över en makalös inhämtning av opinionsstöd under sin nye ledare. Löfvens position är urstark, i princip har han ett öppet mandat att staka ut partiets politik fram till valet. S-rörelsen kommer att göra som han säger.

Att Socialdemokraterna ökar så mycket och så snabbt i opinionen, trots att den nye partiledaren knappt har yttrat sig, säger mer om förtroendet för socialdemokratin än för Löfven. Opinionsuppgången måste i princip helt tillskrivas varumärket Socialdemokraterna; som parti, ideologi och rörelse. I stället för att spekulera i partiets golv, som under Juholt, kan man nu börja spekulera i partiets opinionsmässiga tak.

Samtidigt måste man hålla i minnet att när Löfven nu håller sitt första politiska linjetal kommer antagligen några att bli besvikna. I avsaknad av besked läser många in sina egna förhoppningar och önskningar i Löfven.

De till vänster hoppas att Löfvens enkla klassbakgrund och långa fackliga engagemang ska blomma ut.

De på den andra kanten tar fasta på Löfvens praktiska samarbetsinriktade sinnelag, samt inte minst hans förståelse för villkoren för svensk exportindustri.

Kärnkraften är en symbolfråga. Det är övertydligt vad Löfven tyckt hittills. Men Löfvens positiva kärnkraftsvänliga inställning skär både mot hans partis, och inte minst mot de troligaste samarbetspartiernas, V och MP.

Vill Löfven vända sitt parti i en mer kärnkraftspositiv riktning så är nog partietberett att följa. Men vågar han?

Bästa chanserna att vinna kommande val har partier förstås om de vinner väljare från andra sidan blockgränsen, och alliansen upplever just nu sin kanske svagaste och mest splittrade tid under hela sin regeringsperiod hittills. Löfven har också hyllats av borgerliga ledarsidor.

Men är han bekväm med alla kramar från ”fel” håll?

Statsminister Fredrik Reinfeldt har på alla punkter utom en, i Dagens Nyheters väljarenkät i förra veckan, fortfarande större förtroende än Socialdemokraternas ledare (även när denne nu inte heter Håkan Juholt).

Men den punkt där Stefan Löfven redan nu har bättre siffror än Reinfeldt är inte vilken som helst: att ingjuta hopp om en bättre framtid.

Alliansen lever farligt.

David Nyström, GD

Mer läsning

Annons