Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem anade det för 100 år sedan?

Annons

Folkets husföreningen i Gävle läggs ned. Den sålde härom året byggnaden men har trots detta numera mest bara skulder. Samtidigt går Estraden, vad som återstår av nedlagda Folkparken, i konkurs. Det finns inget intresse för Folkets hus längre, säger föreningens ordförande. När Folket hus i Norrsundet gick i konkurs köpte kommunen byggnaden med motiveringen att nedläggningen av ortens stora industri gör det angeläget att kunna hyra ut lokaler åt alla föreningar som kan stärka bygden. I samband med tillkomsten av det nya Folkets hus i Bomhus fick många intrycket att de styrande hade en ganska diffus gräns mellan kommun och rörelse.

Det gamla Folkets hus finns kvar i Gamla Gefle men är sedan länge sålt. Den byggnaden var nära förbunden med arbetarrörelsens tillväxt och maktövertagande i Gävle för snart hundra år sedan. Ingen anade väl då att Folkets hus och Folkets park skulle ända i nedläggning och konkurs.

Bakom ligger i två förändringar. Socialdemokratin har tappat egen majoritet i kommunen och kan inte längre bevilja sig själv extra förmåner. Rörelsens sammankomster har minskat och kan inte längre bära upp stora egna lokaler.

Mer läsning

Annons