Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem får vinden i ryggen?

Att stormen Sandy och dess efterdyningar kommer att påverka det amerikanska presidentvalet är klart, men inte hur.

Annons

Å ena sidan: President Barack Obama kan komma att vinna på stormen eftersom han då får framstå som handlingskraftig och att han står över vanligt kampanjande och det sedvanliga munhuggandet. Det är ingen slump att han har ställt in flera framträdanden för att åka tillbaka till Vita huset och övervaka situationen. Han vill visa att det är han som bestämmer och att han tar situationen på allvar.

Å andra sidan: I ett antal delstater har förhandsröstningen stoppats då man inte vill att människor ska ge sig ut i ovädret. Av erfarenhet vet vi att förhandsrösterna oftast är i Demokraternas favör. En nyckel för att Demokraterna ska kunna vinna val är att de får så många av de mindre bemedlade – som ofta röstar på Demokraterna om de väl bemödar sig med att rösta – att gå till valbåsen. Dessutom så finns ju alltid risken att någonting går väldigt fel. Kan Sandy bli för Obama vad orkanen Katrina blev för George W Bush – en katastrof?

En intressant fråga är vad som händer om stormen gör det omöjligt att hålla vallokalerna öppna tisdag den 6 november? I konstitutionen står inget om hur man ska agera om oväder eller andra naturfenomen förhindrar att val hålls i alla delstater. Ett val ska hållas den första tisdagen efter den första måndagen i november vart fjärde år, som det står i grundlagen. Ingen tycks veta vad som skulle hända om valet inte kan genomföras som planerat.

Ett lågt valdeltagande gynnar tveklöst Mitt Romney.

Marcus Bohlin

Mer läsning

Annons