Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vetenskapligt genombrott

/

Annons

Länge var hivsmitta en dödsdom. I dag finns effektiva bromsmediciner. För några månader sedan upptäckte amerikanska forskare att de dessutom ger en radikalt minskad risk för smittspridning.

Tidskriften Science har utsett det till årets största vetenskapliga genombrott. Genom att studera 1763 heterosexuella par i nio länder har man kunnat konstatera att risken för smitta minskade med 96 procent vid tidig behandling med bromsmediciner. Varje par i studien bestod av en smittad och en frisk partner. Resultatet är häpnadsväckande, och innebär dels en markant förbättring av situationen för hivsmittade, dels en möjlighet att minska spridningen av viruset.

Förra året rapporterade FN-organet UNAIDS att antalet nya fall av hiv och aids har minskad med en femtedel det senaste decenniet. Det blir bättre – trots att många kämpat emot denna utveckling.

Katolska kyrkans kamp mot preventivmedelsanvändning har gjort stor skada. Att påven förra hösten tillstod att kondomer kan skydda mot aids var dock ett litet steg i rätt riktning.

I våras presenterades en undersökning, UngKAB09, där 15 000 svenska ungdomar fick svara på frågor om sexualitet. Mer än hälften ansåg att skolundervisningen gett dem otillräcklig information om könssjukdomar.

Fri kunskapsspridning och forskning kan minska risken för hiv, och förbättra tillvaron för dem som är smittade. Motsatsen – som bland andra vissa religiösa ledare har ägnat sig åt – leder till ökad smittspridning.

Information, vetenskap och säkert sex, inte skuld och skam, är det som gör världen bättre.

Mer läsning

Annons