Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vettlöst

En Ica-handlare i jämtländska Kaxås skrev förra helgen ett meddelande på butikens Facebooksida till nyinflyttade till orten.

Annons

”Vi välkomnar alla nyinflyttade från Syrien, och vi hoppas att ni ska trivas i vackra Offerdal”, skrev han och blev sedan snabbt kändis på sociala medier som Facebook.

Det borde inte ha orsakat sådant rabalder egentligen, men det vänliga inlägget rörde en sträng hos många som frustreras över att vanlig, hederlig vänlighet inte alltid vanligt när det kommer till hur vi bemöter invandrare.

Men facebookinlägget har nu tagits bort och den skärrade Ica-handlaren har på sämsta sätt fått erfara vad priset kan vara för den typen av inlägg.

”Någon har skrivit att jag borde hängas i en lyktstolpe”, säger han till Aftonbladet. Och han fick också kritik för att han meddelat att butiken ämnade anpassa utbudet – det vill säga ta in halalkött och en del andra varor.

Som vanligt kom dock kritiken från någon av alla dessa anonyma människor som gömmer sig bakom sina skärmar runt om i Sverige. Och på olika sajter där främligsfientligheten frodas gick många i taket över Ica-handlaren som hånades för att vara naiv och ”PK” (politiskt korrekt).

Att journalister får drösvis med kommentarer på webben och aggressiva meddelanden i mejlkorgen när vi skriver något positivt om invandring eller negativt om rasistsajter är vi vana vid. Det är inte okej, men dock begripligt att vi som sticker ut hakan får mothugg.

Men att en helt vanlig, hygglig Ica-handlare uppvisar vanligt hyfs (till skillnad från hans kritiker) och dessutom klokt nog ser en möjlighet att anpassa sitt sortiment och tjäna en slant, får utstå hot för detta är helt vettlöst!

Mer läsning

Annons