Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi får de råttor vi föder

Annons

Råttorna blir allt mer orädda för människor och syns allt oftare i Gävle, skrev GD om i veckan.

Många av oss minns nog Håll Sverige rent-kampanjen på 70-talet. Man uppmanades att inte slänga skräp och avfall i naturen och på gatorna. Det är ju en självklarhet. Men kanske behöver en befolkning uppfostras då och då.

Dagens Nyheters förre chefredaktör Hans Bergström berättade i en krönika i DN nyligen om en forskningsstudie som visar att när normer börjar brytas av några, följs beteendet av allt fler.

En soppåse bredvid en ofta redan överfull återvinningsstation leder till att andra sopsorterare, som egentligen tycker att sådant beteende absolut inte går för sig, också börjar slänga avfallet utanför containern. Så följs de av fler, och av fler. Det skapas en uppgivenhet.

Råttor lever i stor utsträckning på de sopor som vi inte tar hand om på ett hygieniskt sätt. Så vill vi ha färre råttor så är det upp till oss själva att göra oss det pyttelilla besväret att att se till att de åtminstone inte kan leva på ens egna sopor.

Och vill även våra politiker ha färre råttor i de kommuner de styr, så ser de naturligtvis till att återvinningsstationer saneras.

Mer läsning

Annons