Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi har all anledning att skämmas

/

Annons

I Nordisk familjebok från 1955 beskrivs zigenare som ”fega, hämndgiriga, lögnaktiga och lättjefulla, i hög grad inställda på att genom bedrägerier av olika slag bidraga till sin försörjning”. En snabb koll från ett av GD-redaktionens uppslagsverk, även det från 1950-talet, konstateras att hårt, regelbundet arbete alltid har varit zigenarna förhatligt. Istället är det stölder, bettleri, bedrägerier och även spådomskonst som är källorna till deras utkomst.

I Sverige har inte bara människors fördomar förföljt romerna, myndigheter har sanktionerat förtrycket. Barnen har inte fått gå i skolan och romer har tvångssteriliserats.

Ett drygt halvsekel senare beskrivs romer självklart inte på samma sätt i uppslagsverk eller i andra officiella sammanhang och många viktiga beslut har tagits sedan 1960-talet som stärkt romernas rättigheter i Sverige.

Men fördomarna är många och misstron stor mot romer än idag. Ta en titt på olika diskussionsforum på internet, eller lyssna på vad dina grannar, släktingar, kompisar säger om romer, så landar åsikterna inte långt ifrån dem i Nordisk familjebok 1955.

”Du förstår, eller inte, man behöver inte känna någon personligen för att förstå att de är ett skräpfolk. Instinktivt känner jag obehag när jag ser zigenare.” ”zigissar snattar som korpar.” ”När det var som värst så kom det in en eller två Zigenarfamiljer om dagen och stal, mitt framför näsan på butikspersonal och kunder”. Så skriver några personer 2011 på internet. Fördomar sprids och blir till sanningar. Romska kvinnor har kjolar med specialsydda fickor som de kan stoppa ner matvarorna i, det vet minsann alla. Super gör de också och hela familjer sitter på kåken samtidigt. För det vet ju alla hur de är.

Sällan blir fördomar så tydliga som när det kommer till romer. Tyvärr lever inte förtrycket av romer kvar endast på pöbelnivå.

Nyligen fick Sverige kritik från Europarådet som pekade på att det inte görs tillräckligt för att stötta romerna. Svenska romer lever i ett omfattande utanförskap med låg utbildningsnivå och hög arbetslöshet. Dessutom följs konventionen om skydd för minoritetsgrupper dåligt. Romska barn får sällan möjlighet till modersmålsundervisning i skolan, trots laglig rätt till det. Det finns dessutom undersökningar som visar att så mycket som varannat romskt barn inte går i skolan.

De romer som finns i Sverige är bara en liten del av alla som finns i Europa, inte minst i Östeuropa finns det många romer som i många fall förtrycks och trakasseras. I Ungern sker systematiska trakasserier och i Frankrike förde för något år sedan scenerna då människor lastades in i fordon och deporterades ut ur landet tankarna till andra världskriget.

I de romska grupperna i hela Europa finns det stora problem, men är det någon gång man kan tala om den sociala stigmatiseringens betydelse för en grupps utanförskap, är det om just romer. De har alltid hållits utanför och därför stannar de utanför. Det är inte så konstigt.

Romer är EU-medborgare som alla andra men behandlas inte så. Det är en ren skam.

För några veckor sedan sedan firade romerna sin nationaldag och integrationsminister Erik Ullenhag lovade då att en vitbok om diskrimineringen av romerna ska sammanställas. Ullenhag lovar att lägga mycket tid på romerna framöver.

Det kan låta futtigt efter många hundra års förtryck men det kan bli en viktig symbolhandling för att visa att Sverige nu tar frågan om romernas rättigheter på allvar.

Mer läsning

Annons