Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktig dom mot fakturabluffare

Annons

Förra veckan dömde Helsingborgs tingsrätt en 25-åring man till fängelse i ett och ett halvt år för att ha skickat falska fakturor.

Företagslansering Sverige AB har polisanmälts ungefär 450 gånger. Affärsidén är att fakturera företagare för tjänster de själva inte upplever att de har beställt. Betalar företaget inte fakturan hotar säljaren med inkasso.

På större företag finns ekonomiavdelningar och jurister. Det lilla företaget har inte samma resurser. Dels handlar det om rädsla och osäkerhet – ingen vill få en indrivare efter sig, dels om pengar och tid.

Utöver de rena bluffakturorna finns ett gränsland: telefonförsäljning med muntliga avtal. Här finns naturligtvis ett stort antal seriösa aktörer, men också oseriösa företag. Samtal klipps om och redigeras så att ett ”ja”, placerat i rätt sammanhang, blir ett godkännande av något betydligt mer kostsamt än den uppringde kunnat tänka sig. Ord står mot ord, och blufföretaget påstår sig ha ett muntligt avtal.

Det enda sättet att helt bli av med blufföretagen är tyvärr att sluta betala dem. Men tingsrättens dom är en viktig markering.

Mer läsning

Annons