Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Virkesodling, inte skog

/

I Dagens Nyheter skriver kulturjournalisten Maciej Zaremba en artikelserie om skogen.

Annons

Han tycker sig skönja en pågående radikal förändring av det svenska landskapet där ur- och naturskog så väl som yngre skog snabbt ersätts av artfattiga virkesodlingar.

Utvecklingen är beklämmande. Den inbördes harmoni som råder mellan skogsnäring, lagstiftning och Skogsvårdsstyrelsen tycks verkligen hota den biologiska mångfalden på många håll, och på sikt turistnäringen samt människors möjlighet att använda skogen för rekreation.

I en av artiklarna skriver Zaremba om en lite märklig ordning: Skogsägare som vill avverka sin skog måste anmäla det till Skogsvårdsstyrelsen. Om myndigheten inte hörs av på sex veckor är det fritt fram att hugga ner träden. Det finns ingen möjlighet för människor som kanske bor i närheten att överklaga, eftersom det inte finns något faktiskt beslut att hänvisa till. Det betyder att man kan köpa ett hus som gränsar till ett skogsområde, för att kort därefter ställas inför fullbordat faktum och upptäcka att man bor granne med ett kalhygge.

Det är inte rimligt. Äganderätten i all ära, men nog borde enskildas protester beaktas av Skogsvårdsstyrelsen innan en markägare radikalt förändrar miljön i människors närområde. Och för att värna den biologiska mångfalden borde skogspolitiken förändras så att det lönar sig mer för markägare att bevara artrika ekosystem.

Det finns inget skäl att moralisera över att skogsägare vill tjäna pengar på sina träd.

Däremot borde politiken ta större ansvar för att skydda mer av skogen från att förvandlas till ödsliga kalhyggen och sterila trädplanteringar.

Susanna Birgersson, GD

Mer läsning

Annons