Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visst har han rätt – sanningen kommer alltid fram

/
  • Erik Almqvist visade prov på såväl sexism som rasism i den videosekvens som partikamraten Kent Ekeroth filmade. Nu har Almqvist fått sparken från sina höga uppdrag i partiet, men däremot sitter han kvar som riksdagsledamot berättade han under sin presskonferens på onsdagen.

Det finns en mening som kommer att förfölja Erik Almqvist, riksdagsledamot och ekonomisk politisk talesperson för Sverigedemokraterna, under lång tid.

Annons

Som en kommentar till påståendena om att han en sommarnatt 2010 skulle ha varit inblandad i ett bråk med bland andra komikern Soran Ismail och flera andra personer och vräkt ur sig häpnadsväckande rasistiska och sexistiska glåpord la Almqvist ut en film på Youtube där han förnekade allt. Med adress till Soran Ismail sa han: ”sanningen kommer alltid fram”.

Att den har gjort!

När Expressen i tisdags publicerade en stor artikel där ögonvittnen berättade om bråket fortsatte Almqvist att neka, men i går avslöjade Expressen att tidningen kommit över en film som visar hela bråket. Filmen (gjord av partikamraten Kent Ekeroth) visar hur Almqvist verbalt attackerar Soran Ismail (som för övrigt håller sig imponerande lugn genom hela situationen) med rasistiska tillmälen. Almqvist går dessutom till attack, såväl fysiskt som verbalt, mot en berusad ung man och kallar en ung kvinna, som ifrågasätter beteendet, för jävla hora. Gå in på expressen.se och titta på filmen, den är redan en klassiker!.

Till Expressen har Erik Almqvist fortsatt att neka. I tisdags sa han så här till expressen.se: ”Jag tycker att det är ett väldigt tveksamt nyhetsvärde. Personligen känner jag att jag vet att det här inte stämmer. Då känner jag att man bygger en story utifrån ett önsketänkande, snarare än utifrån något som faktiskt har substans”.

Natten mot onsdagen, när Almqvist fått klart för sig att Expressen sett filmen, lät det annorlunda. Då skrev han på Facebook att han i samråd med partiet arbetat med den bittra och hämndlystna sidan av sig själv och ändrat levnadsmönster. Han skrev också att han inte minns något av orden och att det gör honom ”rejält ångerfull”.

Det hade varit en lam förklaring i vilket sammanhang som helst men i det här fallet är det en ren lögn. Erik Almqvist la ju i september 2010 ut delar av filmen på nätet för att ge sken av att han och de andra i sällskapet bara skyddat sig själv mot den berusade unge mannen. Almqvist har med andra ord sett filmen i efterhand och vet med andra ord mycket väl vad han sagt.

Att Jimmie Åkesson vid en presskonferens på onsdagsförmiddagen meddelade att hans utpekade kronprins Erik Almqvist fått sparken från sina uppdrag kom med andra ord inte som någon överraskning, allt annat hade varit helt otänkbart för partiledaren som under senare tid slagit på stora trumman om att han nu ska rensa bort rättshaverister, rasister och andra som står i vägen för ambitionen att göra partiet salongsfähigt.

Överraskande är dock att Jimmie Åkesson inte förrän han fick frågan nämnde de båda andra inblandade i händelsen, Christian Westling och Kent Ekeroth. De båda har stöttat Almqvist i förnekelsen av händelserna och var också synnerligen aktiva. Christian Westling är förvisso inget av de riktigt tunga namnen i partiet – han sitter bland annat i det utrikespolitiska rådet – men ”kameramannen” Kent Ekeroth är däremot en av de mest framträdande personerna i partiet och har i riksdagen rollen som rättspolitisk talesperson. Med andra ord har Sverigedemokraternas kandidat till justitieministerposten fnissande stått och filmat när en kompis begår kriminella handlingar. Allt annat än att även han får lämna sina uppdrag vore en jätteskandal.

Men kanske var Jimmie Åkesson ärlig när han på presskonferensen sa att de inte hunnit ta ställning till Christian Westling och Kent Ekeroths framtid. Jag gissar att han snabbt kommer att göra det. Det är ingen avancerad gissning att Expressen har fler avslöjanden i bakfickan och nu hakar resten av mediasverige på. Bollen är i rullning och fler avslöjanden kommer. Kanske går inte heller partiledaren själv fri. En fråga som många ställer sig är om han verkligen var ovetande till filmen, hans svar under presskonferensen var luddiga.

Men – som Erik Almqvist själv sa: sanningen kommer alltid fram.

Mer läsning

Annons