Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visumtvång drabbar romer

/

Annons

Moderaterna slåss. Migrationsminister Billström kräver att de visumtvång mot västra Balkans länder som utrikesminister Bildt en gång med glädjetårar såg försvinna ska återinföras.

Billström protesterar mot att de som kallas de resande folken använder resandemöjligheten för att komma hit och söka asyl. Bildt invänder att visumtvång skulle hindra en positiv Europaintegration, uppskattad serbisk arbetskraft och ju skulle drabba vanliga, hederliga människor.

Helt oeniga är nog inte herrarna B. De asylsökande, som ofta är romer, anses inte vara helt hederliga, anses inte ha rätt att resa hit eller att söka skydd.

Migrationsverket bedömer att en stor andel av asylärendena från Balkan är uppenbart ogrundade – ord som fråntar den sökande rätt till ombud och gör att hon finner sig utvisad redan innan beslutet ens vunnit laga kraft.

Med liten möjlighet att protestera händer det till och med att romer från Kosovo som inte kunnat utvisas hem i stället skickas till ett land de vanligtvis aldrig besökt innan: Serbien. Det är underligt eftersom Sverige erkänt Kosovos självständighet från Serbien. Än mer underligt är det att Serbien agerar spegelvänt – de erkänner inte de utvisade kosovoromerna som medborgare trots att de anser att Kosovo är en serbisk provins.

Retsamt nog för Bildt hämtar Billström sin argumentation från honom. Idén om att EU är en enda god familj har resulterat i att EU-medborgare inte kan söka asyl i andra EU-länder.

Säkerheten för utsatta ska vara så hög i alla medlemsländer att asyl inte ska behövas, och kandidatländer med visumlättnader förutsätts ha ungefär samma standard. Ändå händer det även i europeiska länder att staten inte kan skydda och att flykt blir den enda lösningen.

I populärkulturen illustrerade Liza Marklund detta i Asyl där den hustrumisshandlade huvudpersonen flyr till USA. I verkligheten finns exempel i form av romer från Tjeckien och Ungern som fått asyl i Kanada.

Flyktingskäl handlar ju inte bara om det allmänna läget i landet utan också om individuell utsatthet. Många romers skäl att söka skydd är inte asylgrundande – att livet socialt och ekonomiskt är fruktansvärt är inte flyktingskäl. Men vissa romer attackeras, nekas myndighetsskydd eller till och med förföljs av myndigheterna just för att de är romer – det är flyktingskäl.

Eftersom många ärenden raskt anses uppenbart ogrundade är risken dock stor att de som har asylskäl inte får den prövning de har rätt till. Vem av herrarna B som vinner är oklart, nästa vecka hålls ministermöte i Albanien. Vem som förlorar är dock uppenbart.

Romer anklagas nu för att genom sitt sökande efter skydd förstöra möjligheten till visumfrihet för sina landsmän. Vissa länder, som Makedonien, gör sitt allra bästa för att neka romer utresa ur landet över huvud taget.

Antiziganismen ökar i takt med hotet om visumtvång – ett visumtvång som skulle begränsa möjligheten att fly undan hatet. Bildts förhoppningar om en lycklig europeisk familj tycks alltmer avlägsen när Billström får bestämma.

Mer läsning

Annons