Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vit makt tappar till SD?

Annons

Barn iklädda uniform som undervisas i nationalsocialistisk ideologi i tält med namn som Führerns bunker – är det vad som kommer att utspelas på sommarkollot Nordisk vision i Skåne i sommar?

När det nazistiska Svenskarnas parti (SvP) ordnar sommarläger ger det sken av att den organiserade rasismen vinner mark.

SvP, tidigare Nationalsocialistisk front, bildades efter ett misslyckat försök att skapa en paraplyorganisation för svenska nazistgrupper.

När partiet i valet 2010 tog ett mandat i Grästorps kommunfullmäktige var det första gången ett nazistiskt parti valts in i en demokratisk församling i Sverige sedan 40-talet.

Men att dra slutsatsen att den nationalistiska rörelsen växer vore förhastat.

I den antirasistiska stiftelsen Expos årsrapport över vit makt-rörelsen i Sverige, där Svenskarnas parti ingår, är trenden den motsatta. Trots att granskningen gäller 2010, ett valår, ligger de utåtriktade aktiviteterna på en betydligt lägre nivå än för två år sedan.

Förvånande nog inkluderar det klassisk flygbladsutdelning, vilket är den huvudsakliga utåtriktade aktiviteten för SvP.

Även den årliga demonstrationen till minne av mordet på en yngling i vit makt-rörelsen; Salemmarschen, drog färre deltagare än väntat.

Vit makt-rörelsen verkar ha tappat mankraft, fast den kanske i stället har kanaliserats till den parlamentariska främlingsfientligheten i form av Sverigedemokraterna.

Frågan är vilket som är värst.

Mer läsning

Annons