Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vitryskt spel för gallerierna

Det är omöjligt att säga hur många som röstade i det vitryska parlamentsvalet i söndags. Men att nästan tre av fyra röstberättigade – 74 procent som den officiella siffran lyder – ska ha begett sig till vallokalerna är föga troligt, trots gratis buffé.

Annons

Det ska nog mer till än lite kallskuret och ett glas rött för att människor ska bilda kö för att rösta i ett val som är uppgjort på förhand, till ett parlament som i princip saknar makt.

Å andra sidan var inte frågan om valet skulle vara fritt eller inte. Det var snarare en fråga om hur dåligt det skulle bli, som utrikesminister Carl Bildt (M) uttryckte saken.

Sedan Alexandr Lukasjenko tog makten i Vitryssland 1994 har inte ett enda val levt upp till den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE:s normer om fria och rättvisa val. Helgens val utgjorde inget undantag, utan beskrivs tvärt om som det mest orättvisa och hårdast censurerade under Lukasjenkos tid vid makten.

Förutom att valdeltagandet troligtvis kryddades rejält kontrollerar regimen medierna i landet och regimkritiker fängslas och misshandlas. I söndags var det bara en handfull av oppositionskandidaterna som stod kvar på valsedlarna. De två största oppositionspartierna drog sig ur för att i stället uppmana till bojkott. När 109 av de 110 parlamentsplatserna är inrapporterade är oppositionen fortfarande utan stol och OSSE:s dom är hård.

– Ett fritt val betyder att människor kan tala fritt, organisera sig och ställa upp i en valrörelse och vi såg inte detta i det här valet, fastslog observatörschefen Antonio Milososki.

Det låter onekligen som att Vitryssland återigen lever upp till epitetet Europas sista diktatur.

Susanne Nyström

Mer läsning

Annons