Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Legal bockbränning har prövats

Per Falk vill i sin insändare den 1 oktober att bockkommittén ska tända på bocken på nyårsafton och ordna en liten fest för Gävleborna samtidigt. Detta har bockkommittén prövat en gång tidigare och det gick inte så bra.

Året var 1997 och bocken hade inte brunnit, men trästommen var så dålig att den inte kunde användas ytterligare en gång.

Då kom bockkommittén på den strålande idén. Denna bock skulle brinna helt legalt. När man dansat färdigt runt bocken skulle Gävleborna få se hur det ser ut när den brinner. Jag blev, som upphovsman till bocken, ombedd att med hjälp av Eje Berglunds dynamitpump sätta fart på fyrverkeriet och eld på bocken.

Situationen kändes konstig. Jag som alltid hävdat att bockbränningen skulle kallas städaktion tackade ja till att tända på.

Gatorna runt slottet hade stängts av och mycket folk hade samlats för att bevittna bockbränningen.

Barnen tyckte att det var kul, och många hade kamera med för att föreviga händelsen. Det var bättre gry i bocken än man kunnat ana. Att så många tidigare klarat av att tutta på ter sig som märkligt.

Jag tryckte ner handtaget på dynamitpumpen för att tända elden. Raketerna steg mot himlen, men bocken var mer rök än flammor. Bockbranden som skulle vara över i ett nafs tog lång tid att få i gång. Halmen brann, glödde, förkolnade och föll av, men någon riktig fart blev det inte på branden. Trots att fyrverkerimästare Eje Berglund försökte med både papper och kartongbitar blev det inte någon riktig fart på branden. Jag kände mig ganska misslyckad som bockbrännare. Så småningom fick man välta omkull stommen som brandmännen sedan sågade upp med motorsåg.

Stig Gavlén

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare