Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leif ett bra bevis på att rehabvården fungerar

Länets rehabmedicin blir synad med lupp för att få sin vård kvalitetsstämplad. Ryggskadade Leif Ström är dock nöjd redan innan certifieraren sagt sitt.

– Det är ett Herkulesarbete, säger Deborah A Youngquist, en av granskarna från den internationella rehabcertifieraren Carf.

Manualen för vilka krav den som ska bli certifierad ska klara är drygt sex centimeter tjock berättar hon.

Under ett år har smärtrehab- och hjärnskadeteamen, med runt 170 patienter årligen från hela länet, och avdelning 70 med 15 platser gått igenom och dokumenterat sitt arbete. Under torsdagen och fredagen granskade Deborah A Youngquist ledning och organisation och två läkare från Carf den medicinska vården. Rehab får en sammanfattning av intrycken och Carfs huvudkontor i USA en rapport. Där avgörs sedan om rehab blir ackrediterade och i så fall på ett eller tre år.

Deborah A Youngquist vill inte säga något om brister de upptäckt, men tycker att vården är mycket bra med nöjda patienter. Fler skulle dock behöva få del av den.

En av de nöjda patienterna är Leif Ström. Han blev plötsligt förlamad i armar och ben och ramlade ihop i februari i år. I Uppsala konstaterade läkarna att det var en benutväxt på den femte ryggkotan som orsakade förlamningen. Det var en följd av att han för snart trettio år sedan ramlade ner i en tom bassäng och skadade den och två andra ryggkotor. Även den gången blev han förlamad, men kunde träna sig tillbaka till rörlighet igen.

Nu blev det operation och till att börja om från början igen.

– För två månader sedan låg jag som ett kolli, säger han.

Nu går han utan rullator, kan klä sig själv och häromdagen körde han bil för första gången. I början på maj kom han till avdelning 70.

Hans schema innehåller träningspass både förmiddagar och eftermiddagar, men hela vistelsen ska innebära träning i att klara det dagliga livet, från det han vaknar till dess att han går och lägger sig. Han har bland annat bassängtränat, spelat minigolf, segelflugit och gått igenom hur det ser ut hemma. Den 10 juli blir han utskriven och får fortsätta att träna på Södertull och hemma.

– Det är helt sagolikt, det kan du skriva, säger han om hjälpen han fått i Sandviken.

Susanne Bergquist, tillförordnad verksamhetschef, säger att de med certifieringen vill få på papper att den vård de ger patienterna är bra och effektiv.

– Man blir lite hemmablind. Här tittar man på svagheter, men också på styrkor.

– Det är bra att få idéer utifrån, tycker Lisa Sundström, vårdenhetschef.

– Man måste hela tiden förbättra sig. Gör man inte det går man bakåt i praktiken, säger Marianne Lannsjö, läkare.

Certifieringen kostar cirka 80 000 kronor, en utgift uppdelad på flera år.