Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leif fortsätter att leka ett tag till


Mora Träskprofilen Leif Walter fyller 60 år idag. Kanske har han gått på tigerjakt i annat land. Hemma är han i alla fall inte och intervjuad vill han inte bli. Men Leif Walter är för evigt förknippad med Mora Träsk och hans framträdanden och musik har i över 30 år glatt tusentals barn och vuxna så lite omskriven måste han ändå bli.
Vem minns inte låtar som "Fader Abraham", "Klappa händerna" och "Tigerjakten". Men Mora Träsk började som en progressiv rockgrupp 1971. Bandet bestod då av fem medlemmar och Leif var 24 år.
1976 kom Gert-Ove "Pricken" Smedlund med i Mora Träsk och 1979 började de jobba med musik för barn på allvar. 1981 upplöstes den gamla konstellationen efter sex LP-skivor och en rad tv-framträdanden. Nu var det musik och sånglekar för barn som gällde för Leif och Pricken och framgångarna kom slag i slag. De kunde försörja sig på musiken och turnerade runt hela landet. De släppte albumet "Kaviar, sånglekar och tigerjakt" och 1982 spelade de in sitt första tv-program, "Högtryck med Mora Träsk". Samma år gjorde de över 300 spelningar och 1986 toppade de Aftonbladets folkparksliga. De var det enda band som fick fem plus i betyg. Längre ner på listan fanns artister som Kicki Danielsson och Pernilla Wahlgren. 1989 sålde Mora Träsk 11 000 biljetter till tre dagars föreställningar i Göteborg och samma år drog de 17 000 åskådare på Gatufesten i Sundsvall!
1990 fick de en hit med hiphopversionen av Små grodorna och hamnade på Svensktoppen. Men 1999 skildes Leif och Pricken åt. Leif sa i en intervju att han var trött på turnélivet och skulle återgå till sitt gamla jobb som lärare. Men uppehållet blir inte långvarigt. Redan samma år ersattes Pricken av Daniel Lindblom och Mora Träsk gav sig ut på turné igen. År 2000 hade bandet sålt en miljon skivor och 2003 gav de ut sex samlingsskivor med 122 låtar som såldes på bensinmackarna. Förhoppningen var att förgylla barnens bilresor med sång och rörelser. 2005 gjorde de en åttadagarsturné i Stockholm och 10 000 barn och vuxna gick på Tigerjakt. De låg också 24 veckor på DVD-albumlistan.
Trots att Leif nu uppnått mogen ålder har han definitivt inte gått i pension. Han har bara tagit ett litet födelsedagsbrejk. Till alla barns stora glädje åker han och Daniel Lindblom ut på turné igen så fort han landat i Sverige, lite äldre men fortfarande lika barnsligt uppspelt.