Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leijonborg satsar på EMU-ja

SANDVIKEN
Det var en avspänd och uppsluppen Lars Leijonborg som mötte delegater och medlemmar när folkpartiet hade sin länsårsstämma i Sandviken i går.

Han kunde inte undgå att lyfta fram den stora framgången i höstens val och menade att partiet blev valets moraliska segrare då man veckorna före valet tog tillbaka vallöften för elva miljarder kronor.
- Jag är stolt för att vi hade ett ärligt budskap, men jag var nervös efter tidningsartikeln, påpekade han.
Lars Leijonborg ansåg att socialdemokraterna satt i system att lägga fram en rad vallöften som sedan dras tillbaka eller skjuts på framtiden efter valet. Något som i hög grad påverkar förtroendet för politikerna. Det var också Folkpartiet som lyfte upp de avgörande frågorna i valet, skolan och integrationen av invandrarna.

Säger ja till EMU
Folkpartiet står bakom ett ja till EMU och Lars Leijonborg betonade vikten av att vinna folkomröstningen i september. Sverige är en integrerad del av Europa och måste delta fullt ut. Annars kommer Sverige i fortsättningen att bli behandlat som bara en halv medlem eftersom Sverige då står utanför både EMU och Nato.
- Folkpartiet har också varit för ett Nato-medlemskap som en säkerhetsbefrämjande åtgärd i Europa, påpekade Lars Leijonborg.
Han kunde inte undgå att ta upp Irakkriget. Folkpartiet tycker inte att vapeninspektörerna fick tillräcklig tid på sig. Något som skulle ha gjort kriget mer legitimt. Ett krig som han beklagade eftersom det byggts upp system för att lösa konflikter utan krig.

Ödesstund för världen
Att det dessutom inte gick att nå enighet i FN var ödesdigert. Det har gett en spricka inte bara i FN utan inom Nato och EU, en spricka rakt igenom demokratier i en ödesstund för världen.
Leijonborg pekade på Europas historia där USA alltid ställt upp och hjälpt till under både de båda världskrigen och nu senaste på Balkan. Han ansåg att det skulle vara en bedrövelser om det skulle uppstå en klyfta i väst.
Folkpartiet ställer inte upp på EU som en militär motvikt till USA, tankegångar som förts fram från centern och som Lars Leijonborg ville varna för. Folkpartiet ska i stället framhålla USA och EU i partnerskap, inte konfrontation. Demokratier för inte krig med varandra.
Han såg en utmaning i framtiden för att skapa en strategi för att hjälpa diktaturerna att bli demokratier. Men det får inte ske genom krig utan stöd.
Vid den efterföljande frågestunden framhöll Leijonborg att folkpartiet redan nu satsar på ett regeringsskifte efter nästa val. Ett arbete som innebär att partiet måste värva röster bland både invandrare och från medelklassen.
- Det handlar om att föra ut vår politik och med tanke på vår invandrarpolitik borde fler invandrare rösta på oss, påpekade han.

ULF GRANSTRÖM