Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leijonborgs efterträdare

Folkpartiet har mutat in utbildningsterritoriet i både alliansen och politiken i stort. Jan Björklund och även Lars Leijonborg har bildat skola för snabb förändring och satt tydiga politiska avtryck under regeringens tre år vid makten.

I och med valet av Tobias Krantz som Leijonborgs efterträdare på posten som högskole- och forskningsminister fortsätter partiet på den inslagna banan. Den nya ministern har som en arkitekt bakom FP:s högskolepolitiska program ett brett kunnande inom sitt ansvarsområde.

Björklund satsar alltså på ett säkert kort istället för att ta ett djärvare och mer publikfriande utnämningsgrepp inför valrörelsen. Det är förmodligen ett klokt val. Krantz har en omvittnad politisk bredd och taktkänsla som är bra tillgångar i det lagspel som alliansen utgör.

Utmaningen för den nya ministern handlar inte så mycket om att fortsätta att hålla kunskapsfanan högt, utan om att lyfta frågan från det torftiga nyttoperspektivet till att handla om utbildning som en sporre för ett bättre samhälle. Nobelpris kan inte planeras fram, de uppstår i idérika miljöer.

Vid sitt första framträdande inför medierna på onsdagen sade Krantz att han vill arbeta för en svensk högskola i världsklass och att han vill att den ska vara bärare av ett klassiskt bildningsideal. Det är tongångar som borde höras oftare. Vid sitt första framträdande inför medierna på onsdagen sade Krantz att han vill arbeta för en svensk högskola i världsklass och att han vill att den ska vara bärare av ett klassiskt bildningsideal. Det är tongångar som borde höras mycket oftare.