Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lekfullt och djur hemma hos Emelie och Viktor: "Det är mysigt att ha någon hemma, särskilt om man blir sjuk"

Det var inte planerat men när lägenheten dök upp kändes det självklart. Emelie Klintecorn och Viktor Zeidner har flyttat ihop i en rymlig trea från förra sekelskiftet med högt i tak. Bakom soffan i salongen står en häst i naturlig storlek.
– Det här rummet kallar vi även för stallet, säger Viktor.

TV: Följ med in i Emelie och Viktors zoo: "Här skulle jag vilja ha en giraff"

Emelie har alltid älskat orange. För Viktor var det den värsta färg han kunde tänka sig. Men när de blev ett par dröjde det inte länge förrän han ändrade sig. Han började se på orange på ett nytt sätt. När han gjorde sin andra skiva valde han en gul-orange kulör på vinylen och när han köpte ny soffa blev det en i orange.

– Jag har alltid varit glad av mig men inte hittat färgerna förrän nu, säger Viktor och tittar på Emelie. Hennes hår är glänsande och randigt, som manen på en My little Pony.

Efter fem år som särbos har Emelie Klintecorn och Viktor Zeidner flyttat ihop. Det var inte planerat men när lägenheten dök upp kändes det självklart. En rymlig trea från förra sekelskiftet, med högt i tak och bara ett stenkast från centrum. De flyttade in i januari och sedan dess har de hållit på och skapat sin nya ordning. De hade varsin lya på 40 kvadrat och nu har de en gemensam på 100.

– Vi hade små möbler och här är det stora rum. Vi vet inte hur vi ska fylla dem? Alla lampor är för små. Taklampan i köket till exempel ser jätteliten ut.

De skrattar mycket när de berättar och en besökare blir lika lycklig. Trapphuset är imponerande med rutiga stengolv, blommiga järnräcken och gamla spegeldörrar. På tredje våningen hänger en lysande gul-orange vinylskiva som dörrkrans.

– Det är Viktors skiva, visst blev det fint, ler Emelie.

Vi börjar i en tivoli-inspirerad hall, med kulörta lyktor, glada möbler och djur. Hon i leopardmönstrad kjol och kycklinggul topp med volanger. Han i t-shirt med grönt djungelmönster. Från hallen ser vi rakt in i salongen och där står en häst i naturlig storlek.

– Det här rummet kallar vi även för stallet, säger Viktor och ser nöjd ut.

Hästen, som heter Fhesten, var med en gång när han var DJ i Gasklockorna, då titulerade han sig som hovleverantör.

– Chili tycker om att ligga på hästen, hon har bra utsikt därifrån. Våra gäster brukar också uppskatta den, ibland är det någon som vill hoppa upp.

Framför det stora djuret har de inrett ett rum i rummet. En golvlampa i guld med böjd fot, små satsbord, böcker under TV:n och en plastmatta i cerise och orange som bonar om i hörnan. Här sitter de ibland och myser. I nästa hörn har Viktor en ”egohörna”, med klotrund vinylspelare ”space age” från 1971, runda högtalare och sina skivor inramade på väggen. Det senaste skiv-fyndet med turkisk psykedelisk rock från 1973 köpte han i Berlin.

– Det är svårt att fynda gamla skivor i Sverige, men utomlands är det inte lika utplockat och jag gillar skivor från olika delar av världen.

Mellan hästspiltan och egohörnan hänger en stor tavla av Rolfcarlwerner med bilar och hus och bråkiga färger, en hel del orange. På armlängds avstånd från matbordet står en barvagn med kitschig look, en flaska grön absint och bedårande drinkpinnar i olika kulörer. Emelie hade alltid drömt om en barvagn och Viktor kom på att han hade sett en hos sin farbror. Den fanns kvar och de fick gärna ta hand om den.

– Drinkpinnarna köpte jag på loppis i Belgien när jag var ung. Det är så fint med vätskan i kulorna, säger Emelie.

I kontoret har de två arbetsplatser, en svart och en i pastell. De skulle också vilja hitta någon skön lounge-möbel för besökare och för pauser.

– Här vill jag ha en giraff. Jag har alltid önskat mig en men inte haft plats. Nu kan jag utnyttja takhöjden, påpekar Viktor.

Sovrummet har djungeltema med fler djur och gröna växter. Sänggaveln som är klädd i grönskande textil har de gjort själva. Hyllan är uppbyggd av lådor, tanken är att låta den fortsätta växa över sängen. Istället för ett större bibliotek har de valt att dela upp böckerna i olika rum.

– Vi har placerat dem efter innehåll med musikböcker i salongen, kokböcker i köket och de erotiska böckerna i sovrummet, säger Emelie.

Köket är som att kliva in i en solig glänta med ett varmt sken av gult och orange. Några böcker om ost skvallrar om Viktors passion. Emelie som alltid har samlat på orange köksprylar visar ett fiffigt redskap från Tupperware som är till för att skilja gulan från vitan.

Hon knäcker några ägg för att demonstrera. Dem ska hon baka macroner av. Till kvällen kommer de att få gäster, de ska åka till Prag och Emelie har bestämt sig för att bjuda på gröna macroner smaksatta med absint. Hon vill testa om de får syn på ”the green fairy” som myten berättar om.

Innan de flyttade ihop bodde hon i Stockholm. Där hyrde hon en praktvåning i Vasastan i andra hand men en dag blev hon tvungen att flytta.

– Det var roligt när du kallade kakelugnen för brandmaskin, minns Viktor.

– Lägenheten var jättefin och jag ville inte flytta, men det blev lite lättare när vi fick den här. Den känns nästan som Vasastan, ler hon.

Egentligen trivdes de med att vara särbos och att få längta efter varandra. Eller ”här och där-bos” som de brukar säga. Tanken var att hon skulle hitta något eget i Gävle. Då fick hon tips om en ledig fyra och tanken väcktes att de skulle kunna flytta ihop. Men det var någon annan som fick fyran. Samma dag mötte Viktor en ledig kollega och det visade sig att det var han. ”Ja men var bor du då?” frågade Viktor och det var i trean som han och Emelie bor i nu.

– Allt hände på samma dag och det var bara tillfälligheter. Kanske att det var meningen.

Har ni upptäckt några fördelar, förutom de ekonomiska, med att bo ihop?

– Det är mysigt att ha någon hemma. Särskilt om man blir sjuk, då är det inte roligt att vara ensam. Nackdelen är att man lättare smittar varandra, säger Viktor.

– Vi har aldrig bråkat på riktigt men vi har haft ett par diskussioner. Som när jag ville måla klorna på Chili med nagellack. En annan gång köpte jag fel ost, men då var det nära till affären, säger Emelie.

Fakta: Emelie Klintecorn och Viktor ”Slim Vic” Zeidner

Gör: Hon jobbar på Lagerhaus i Stockholm och är ena halvan bakom kulturföreningen Edge i Gävle, han är DJ och musikproducent, de har också Lamour Record Store ihop, troligen världens minsta skivbutik på 1,5 kvadratmeter i källaren på Kulturkiosken, hon formgav och byggde butiken som examensarbete och han säljer ny musik på vinyl och kassett.

Bor: I en fastighet från förra sekelskiftet ett stenkast från Gävle teater.

Husdjur: Katten Chili

Lägenheten: En trea på 100 kvadratmeter med högt i tak och balkong mot söder

Stil hemma: Fantasifullt med humor, starka färger och mycket retro. I salongen, som även kallas stallet, står den konstgjorda hästen Fhesten i naturlig storlek.

Aktuella: Hans nya LP släpptes i fredags, han spelar på Gävle Skivmässa 8 april och Gefle Gas, indie music festival 21-22 april, hon nysatsar på konst- och designföreningen Edge (tillsammans med Teresa Fyhr) och ska ha workshops under våren i nya lokaler på Norra Köpmangatan och i Kulturhuset.

BILDEXTRA: