Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lekfullt och mystiskt på en och samma gång

Ett triangeldrama där det svänger hit och dit oavbrutet och det gäller verkligen att hänga med.

Ella Lemhagen värjer inte för att med sina okonventionella metoder ställa åtskilliga typer av kontraster mot varandra, samtidigt som hon i bryter ner tabun och fördomar. En fantasispäckad story serverar hon med ett vackert och visuellt bildspråk och sagoberättaren Lemhagen far som en skottspole mellan de lekfulla, på gränsen till det pekorala, till de dramatiska, mystiska och mörka inslagen.

Trots en viss röra gillar jag det annorlunda, smått absurda greppet och tonen i ”Kronjuvelerna” (en titel som onekligen förbryllar), som torde bli en av årets största svenska hits på biograferna. Huvudrollen spelas av Alicia Vikander, ett fynd som imponerade stort i ”Till det som är vackert”, där hon spelade mot Samuel Fröhler som gubbsjuk dirigent. Vikander bär den här filmen också.

Det börjar med att hon anhålls och förhörs som misstänkt för mordförsök på jämnårige klasskamraten, rikemanssonen Richard Persson, gestaltad av Bill Skarsgård. Denne har uppenbarligen placerats i ett fack där han får spela dysfunktionella unga män. Han gör det bra, unge Skarsgård, men det blir ibland lite tröttsamt.

Richards krävande och hänsynslösa pappa, fabrikören Persson (Loa Falkman) skyr inga medel för att lotsa fram sonen till en NHL-karriär. Men det misslyckas kapitalt, i stället dyker en tredje part upp, en konståkare vid namn Pettersson-Jonsson (Björn Gustafsson) som dansar in i hockeyns finrum och ställer till med en scen som i verkligheten nog skulle anses som chockerande.

”Kronjuvelerna” bygger på en originalhistoria av författaren Carina Dahl.

Stefan Andersson