Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leksaker på marknad ska kontrolleras

Saknar knallarnas leksaker varningstexter?
Det ska Konsument Gästrikland undersöka under Sommaryran i augusti, eftersom magneter från leksaker kan fastna i barns magar och göra skada.

Om ett barn råkar svälja flera starka magneter, eller en stark magnet och en metallbit, dras dessa till sig varandra i kroppen och kan orsaka allvarliga skador. Många barn har tvingats operera bort magneter från leksaker ur tarmarna, bland andra en svensk pojke 2006.

I de flesta fall har det rört sig om magneter som har lossnat, varit lösa från början eller som har suttit fast i smådelar som barnen har svalt. Knallarna som säljer på marknader skall ha skylt med namn, personnummer, adress och telefonnummer.

Detta är något som det har slarvats med under åren. Därför ska även detta ses över, uppger Konsument Gästrikland.

Exempel på leksaker som ska kontrolleras är fågelvisslor, vattenjojo, leksaksliknande cigarettändare, sugproppspistoler med sugproppspilar och leksaker med stora magneter.