Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lena hängs ut på den kritiserade sajten

Lena är dömd för ringa narkotikabrott och har avtjänat sitt straff för längesedan.

Nu hängs hon ut med namn och personnummer på internet.

– Jag fick ju betala för det. Men i folks ögon är man alltid dömd, säger Lena.

Med bara ett klick på en karta eller ett namnsök kan du ta reda på om dina grannar är dömda för något brott.

Den nya sajten Lexbase har rört upp en känslostorm i landet.

Bara i Gävle är 970 personer uthängda med namn och personnummer. Gemensamt för dem är att de förekommer i minst en dom som har fallit under de senaste fem åren.

Lena, som är i 40-årsåldern, är en av dem.

– Kommer mitt namn upp där? Det var ju flera år sedan. Vad är det frågan om? säger hon när Gefle Dagblad berättar om hemsidan för henne.

Lena dömdes för ringa narkotikabrott för några år sedan. Ett brott som hon har avtjänat sitt straff för – trodde hon.

– För mig är det gammalt och glömt. Det är tråkigt att det kommer tillbaka nu. Att man har gjort ett misstag betyder inte att man är en sämre person för det, säger Lena.

Utan att betala går det att se vilka som är dömda i ett visst område. Vill man veta mer finns det olika kostnadspaket beroende på hur detaljerad information man vill ha.

I vissa fall behöver man inte ens ha begått ett brott för att finnas med på hemsidan. Det kan till exempel handla om en äktenskapsskillnad eller en överklagan till Kronofogden.

Bolagets vd och majoritetsägare är 26-åriga Jonas Häger. Han har gjort sig okontaktbar sedan Lexbase lanserades på måndagen.

Pontus Ljunggren är advokat och talesperson för sajten.

– Vi hänger inte ut någon. Vi publicerar en dom som en tingsrätt redan har skrivit som en följd av en handling som en person redan har gjort, säger han till .

Det håller inte Jerry Nordlund, ordförande i Unga Kris i Gävle, med om. Han tror att det kan leda till bakslag för personer som försöker lämna ett kriminellt liv.

– När någon försöker göra en förändring i livet så kommer allt ut. I stället för att man själv kan få berätta sin historia om man vill. Det har absolut ingen positiv effekt, säger Jerry Nordlund.

Fotnot. Lena heter egentligen något annat.