Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lena vill hjälpa fler kvinnor

STORVIK
Kvinnohemmet Rosen vill utöka verksamheten i Storvik. Sex vårdplatser ska bli åtta och behandling ska kunna ges i en tidigare fas, hoppas föreståndaren Lena Stenberg.

I snart tre år har Rosen funnits i Storvik.
- Det har funkat jättebra. Det är därför vi vill utöka nu, säger hon.
I dag fungerar hemmet som ett halvvägshus för missbrukande och misshandlade kvinnor. De som kommer dit har tidigare genomgått en primärbehandling någon annanstans.
Det vill Lena Stenberg ändra på. Om länsstyrelsen godkänner de nya planerna ska kvinnorna i framtiden skickas direkt till Rosen.
- De behöver mer tid på samma plats, säger hon.
Men primärbehandling kräver läkare. Därför har en beroendeläkare och psykiatriker knutits till verksamheten i väntan på ett beslut.

Väckte protester

Beslutet att starta behandlingshemmet år 2000 var kontroversiellt. Protester hördes från en del grannar. Det fanns en rädsla över vad hemmet skulle föra med sig.
- I dag är det bara positivt, säger Lena Stenberg.
Den här gången är hon inte rädd för en liknande reaktion.
- De var nog mest rädda för att kvinnorna skulle dra med sig svansarna. Men sedan vi startade har vi inte haft en enda karl springandes här.
Till Rosen kommer kvinnor från hela landet. De flesta är över 30 år. De får stanna från tre månader upp till två år. Behandlingen utgår i från ett tolvstegsprogram, den så kallade Minnesotamodellen. Men det speciella med Rosen är att inte bara missbruksproblemen står i fokus, berättar Lena Stenberg. Även våldet vävs in i behandlingen.
Någon gång efter nyår hoppas hon på att få besked om verksamheten får byggas ut.
- Men jag vill inte ta ut något i förskott, säger hon.

Johan Pihlblad
026-27 75 92
johan.pihlblad@gd.se