Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lennie Norman blev av med oskulden på Gasta och håller än

Gammal är äldst brukar det heta och denna onsdagskväll på Å-Krogen stämde det verkligen då Lennie Norman blev av med sin Gasta-oskuld.

I boken "Högerhumor" av Kalle Lind som utkom förra året beskrivs en av den svenska ståuppkomikens pionjärer Lennie Norman som en av de få, kanske den enda i "Släng dig i brunnen"-generationen som hade en borgerlig agenda. Som exempel tas att han i en enkät en gång bland stora ståuppnamn var den enda som var positiv till inträde i Europeiska Gemenskapen.

Under hans rutin på Gasta som blir hans första letar jag därmed exempel på detta och kan konstatera det i att han skämtar om Stefan Löfvens flathet gentemot "det ryska hotet". Lennie Norman skämtar dock även om Carl Bildt och svenska politiker i största allmänhet. Det som stannar kvar mest hos mig är hans imitation av finska politiker och deras, som han menar, mer oborstat ärliga framtoning (för att uttrycka det milt).

Gammal är äldst sägs det och i Lennie Normans fall stämmer det. Han är en mästare på att få hela publiken att lyssna noga och kikna av skratt. Om vi jämför Simon Gärdenfors publik med den i kväll är det nästan som natt och dag. Medelåldern är alltså betydligt högre och det märks att han träffar mitt i prick i att få med sig de äldre. Dock är det lika roligt att som ung lyssna på utläggningar som att man ska hålla sig levande längre med kokain och party. Lennie Norman verkar ha en särskild hangup på Tommy Körberg också vilket är ohyggligt roligt.

Lennie Norman är som bekant stockholmare och snackar på det där viset som man gjorde förr i "Människobyn". För mig räcker det för att bli underhållen. Jag skulle kunna vara helt oförstående inför svenska språket och bara sitta och digga melodin i hans prat. Norman plockar poänger på att stockholmskan låter arrogant, men i hans fall är det bannemej inte så. Här tycker jag också han är som roligast, i sina imitationer av dialekter och brytningar.

Vanligtvis brukar det heta att det unga är fräscht och nytt. Paradoxalt nog blir Lennie Norman en frisk fläkt på Gasta med sin ålder (67 år i sommar) och ostridiga rutin. Han kommenterar moderna företeelser men gör det på ett sätt som får en att bli nostalgisk till när standup var mer eller mindre en underground-företeelse (inte för att jag var med då, men ändå). Hans gnällighet mot nutidens tramsigheter som andas "det var bättre förr", känns uppfriskande då den intar en särställning på den svenska ståuppscenen.

Daniel Strömberg dessförinnan från Sundsvall är också väldigt rolig. Han kör mycket på att basha sig själv och stillastående basunera ut sina tillkortakommanden med lågmält stenansikte. Jag får inte avslöja några skämt, men det där med "pupphöjd" och Magnus Uggla bär jag med mig. En komiker som definitivt kommer gå långt om han vill.

Christer Engqvist var på besök från Uppsala. Hans humor är mer åt det intellektuella slaget. Stundtals kan paralleller till Jesper Rönndahl dras i utläggningar som i sin utdragenhet närmast framstår som inspirerade av vetenskap. Han passade även på att hylla Gasta som Sveriges bästa standup-klubb, vilket så många komiker gjort nu att det måste ses som en sanning. "De bjuder till och med in till presskonferens när de presenterar sina program" konstaterade Engqvist som en unik säljpoäng.

Gastas eldsjäl Stefan Söderblom bjöd också på några fyndigheter där det verkar som han testade skämt precis som MC Mathias Heldevik. Hans Carstensen gav smakprov på kommande föreställningen "Tänk punk" med premiär 24 april på samma scen. Inte heller här kan jag avslöja allt för mycket men det som visades var lovande. Många exempel finns på gamla svenska punkare som gått långt i sina respektive karriärer. Någonstans här - i hur det är att växa upp från samhällsomstörtare till ansvarstagande vuxen, kan vara en möjlig röd tråd föreställningen kommer bygga på.

Nils Palmeby 026-15 95 53 nils.palmeby@mittmedia.se