Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lever vi på 50-talet?

Annons

, moderata ledamöter i Landstinget Gävleborg.

Landstinget Gävleborg har under de kommande åren stora besparingskrav på sig för att få budgeten i balans. Därför har man bl. a beslutat om en effektivisering av den verksamhetsnära administrationen. Denna effektivisering kommer att ske under hösten.

Den verksamhetsnära administrationen sysselsätter idag cirka 800 personer, varav cirka 400 är läkarsekreterare.

Man räknar med att spara 30-50 milj. kronor genom att skapa en ny organisation med neddragning av 70-100 administratörstjänster bl. a läkarsekreterartjänster.

Att den administrativa personalen blir färre ska inte innebära att mer administration lyfts över på vårdpersonalen. Ambitionen är tvärtom att vårdpersonalen ska få mindre administration och kunna koncentrera sig mer på vård av patienter, enligt ledningen för Lednings- och verksamhetsstöd. Hur får man den ekvationen att gå ihop?

Det har ingen lyckats med tidigare, men Landstinget Gävleborg kanske klarar av det ingen annan gjort?

Istället för att läkarsekreterare och annan administrationspersonal finns på vårdenheterna, genomförs en centralisering av organisationen till ett 10-tal samordningsenheter runt om i länet.

Vi anser att Landstinget Gävleborg går tillbaka till 50-talet, då skrivcentraler var populära. Det är nu år 2009 och på tiden att man börjar tänka nytt och istället anammar moderna organisationsformer.

Med tanke på de många insändare, som förekommit i media, framgår det tydligt att personalen varken varit delaktiga i förslaget innan beslutet fattades eller fått tillräcklig information om bl. a konsekvenserna. Den oro och ängslan som personalen känner i samband med aviserade neddragningar har man inte alls tagit hänsyn till. Risken är därför stor att sjukskrivningstalen kommer att öka inom flera personalgrupper.

En annan fråga som naturligtvis uppkommer är hur detta kommer att påverka patientsäkerheten. Vad vi kan förstå, kommer administrationspersonalen att cirkulera mellan olika vårdenheter.

På så sätt kommer både specialistkompetens och kontinuitet till stor del att gå förlorad.

Moderata ledamöter i Landstinget Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel