Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Li Österberg – från punkiga fanzines till utställningsväggen

Sandvikentecknaren som moderniserar den grekiska mytologin ställer ut i Tallbo

–Jag kände mig väldigt hedrad när jag fick frågan om att ställa ut. Samtidigt blev jag väldigt nervös, för jag har väldigt svårt att se mina verk som konst. Jag tecknar ju vanligtvis på med tuschpenna på vanligt kopieringspapper, det är inte så ”fancy”.

Även om hon nu hänger upp bakom glas och ram i tallbo så ser 38-åriga Li Söderberg sig som serieskapare, inte bildkonstnär. Som sådan har hon lång karriär bakom sig. Efter att ha gått Seritecknarskolan i Hofors har hon gett ut mer än tio album, antingen själv eller tillsammans med Patrik Rochling (bland annat Johanna-sviten där han står för manus och för tecknandet). Hon har också publicerat ett eget fanzine, det vill säga egenutgivna och egentryckta tunna tidningarna (Li Söderberg fick mota Seriefrämjandets stora fanzinpris 2010). Den här pubkiga gör-det-självkulturen med bakgrund i punken är stark inom vad som lite slarvigt brukar kallas den alternativa serievärlden.På den scenen i Sverige dominerade länge vardagsnära självbiografiska serier. Sen har också den politiska satiren varit populär, representerad genom förlag som Galago och tecknare som Liv Strömqvist.

Li Söderberg har under senare år rört sig bort från den självbiografiska, och istället börjat ge ut böcker med historier förlagda i den grekiska mytologins värld. –Jag har alltid varit intresserad av olika mytologiska världar. De grekiska gudarna stack ut eftersom de var så mänskliga.

Det är en slags fantasy men jag fört in element från den realistiska genre. Så det är inga pampiga episka historier om att besegra monster och rädda världen utan det är lite mer på en jordnära nivå, sägerhon.

I Li Österbergs grekiska serie (den senaste, ”Athena- pappas flicka” kom ut i våras och en ny bok är redan färdig och kommer antagligen ut nästa år) är gudarna som vilken dysfunktionell familj som helst. Pappa Zeus vil väl och är kärleksfull, men ligger runt och har ett fasligt sjå med att styra ihop sina relationer med fru och älskarinnor. Athena, som föddes ut ur hans skalle, lever nere bland människor istället för uppe på Olympen. Och när hon föds är det visserligen i en hyperintelligent vuxen kvinnas kropp, men med samma naivitet som det barn hon egentligen är. Och det kanske är i språket som Li Österbergs bakgrund i den realistiska genren märks som mest. Det är inte högtravande, utan modernt med svordomar och vardagsuttryck. Det är kanske det som gör att karaktärerna känns så lätta att relatera till, trots att de är grekiska gudar.

En inspiration både i ton och stil kommer från danska Valhall-serien, tecknad av Peter Madsen. Serien som utkom i 15 delar (två av dem blev också långfilmer) mellan 1979 och 2015 består av humoristiska livfulla tolkningar av sagorna från den nordiska mytologin. De slukade Li Österberg när hon växte upp– Dels gillade jag teckningsstilen, de är väldigt snyggt tecknade. Och man kunde känna igen sig i gudarna. En anledning till att jag inte valde att göra nått om asagudarna är att jag hade svårt att se några andra versioner av karaktärerna än Madsens.Inför utställningen på Tallbo (vi träffas innan vernissagen) är hon lite nervös att hennes utdrag från längre serier och de kortare serier hon ställer ut ska fungera i ett utställningssamanhang.

– Det var inte helt lätt, jag får hoppas att det ser allt för konstigt ut.

Uställning i Tallbo 22 juli – 13 Augusti

Vernissage på lördag klockan 13 i Kungsfors. Ovansjö spelmanslag spelar.

Fyra konstnärer ställer ut: Anna-Carin Landelius, Gävle, grafik. Pär Kock, Gävle, måleri. Hilding Sandgren, Göteborg illustratör och serietecknare. Li Österberg, Sandviken, tecknade serier.

Öppet lördagar och söndagar 13-17