Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liberala kvinnor: Vi vill aldrig mer höra att det är de kvinnor som utsätts för våld som måste bli bättre på att anmäla och söka hjälp!

Annons

För att liv ska kunna räddas behöver samhällets stöd till våldsutsatta kvinnor stärkas! skriver Liberala kvinnors Sara Skoog Waller och Helena Englund.

Varje gång en kvinna dödas av en tidigare eller nuvarande partner måste myndigheter, rättsväsende och politiker fråga sig vad de hade kunnat göra annorlunda för att rädda kvinnan. Faktum är att flertalet av de kvinnor som dödas har försökt söka hjälp.

På fyra månader har tre män i Gävleborg dödat kvinnor de haft en nära relation till. Det är tre ofattbara tragedier som kunde ha undvikits. Samtidigt läser vi om en dom i Svea hovrätt där en man som tidigare dömts för misshandel mot sina barn fått ensam vårdnad eftersom mamman, trots upprepade försök, inte lyckats motivera barnen att träffa honom.

Att barn tvingas till umgänge med pappor som utövat våld är inget nytt eller ovanligt. I en tredjedel av de fall i Sverige där pappor dömts för att ha dödat sina barns mammor behåller papporna vårdnaden om barnen och i många fall tvingar myndigheter barnen till umgänge med pappan, mot barnens vilja.

Detta sker trots att barn traumatiseras svårt av våld i nära relationer, och trots att forskning visat att det som är avgörande för dessa barns återhämtning är att slippa träffa den pappa som utövat våld. Vi talar om barn som har levt i skräck inför pappas ilska varje dag, som upprepat upplevt panik och vanmakt när pappan utövat våld mot mamman och som i vissa fall även bevittnat mordet på mamman.

Samtidigt finns en mängd svensk forskning som visar att våldsutsatta kvinnor som söker hjälp hos socialtjänsten upplever att de inte tas på allvar och inte får det stöd och skydd de behöver.

Gävle kommuns rapport Jag önskar att de hade trott mig (2018) visar att detsamma gäller Gävle. Ofta osynliggörs våldet och benämns som konflikter mellan föräldrar.

Ansvar för våldet tas ifrån förövaren och läggs på den utsatta. Detta sänder tydliga signaler till våldsutsatta kvinnor om att det inte är värt att ta riskerna det innebär att lämna, anmäla eller söka hjälp.

Lagföringen av brott i nära relationer är samtidigt låg och av de få brott i nära relationer som anmäls har andelen som redovisats för åklagare minskat de senaste tio åren. Även i de fall som leder till fällande dom är straffen ofta korta – kvinnor och barn fortsätter leva i fara och ofrihet.

Liberala kvinnor ser en systematik i att felbedömningar och misstolkningar av regelverket så ofta görs när det gäller mäns våld mot kvinnor och barn. Vi anser att all personal inom socialtjänst och rättsväsende, lärare i grundskolan och sjukvårdspersonal behöver ges utbildning om våld i nära relationer med inriktning på mäns våld mot kvinnor och barn.

Det behövs också kunskap om våldets mekanismer för att undvika att myndigheter som ska hjälpa i stället normaliserar våld och försätter kvinnor och barn i än värre otrygghet och fara.

Den farligaste tiden för våldsutsatta kvinnor och barn är tiden kring uppbrottet. Så länge samhällets stöd inte fungerar kommer kvinnor att dödas.

Och fallen av dödligt våld är bara toppen av ett gigantiskt isberg av män som utövar våld mot kvinnor och barn. I dag är många våldsutsatta kvinnor och barn helt skyddslösa och de myndigheter som finns till för att ge stöd och skydd kan användas av förövaren för att fortsätta utöva kontroll.

Liberala Kvinnor anser att det är helt oacceptabelt att det går en enda dag till utan att dessa missförhållanden åtgärdas.

Vi vill aldrig mer höra att det är de kvinnor som utsätts för våld som måste bli bättre på att anmäla och söka hjälp! För att kvinnor ska våga lämna, anmäla och söka hjälp, för att liv ska kunna räddas behöver samhällets stöd fungera!

Sara Skoog Waller

Liberala Kvinnor, Gävleborg

Helena Englund

ordförande, Liberala Kvinnor, Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons