Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liberala spekulationer om EU, Björklund och Sabuni

Annons

"Jag ber om ursäkt för 90-talets pedagogiska idéer".

Kommer ni ihåg, Jonas Linderoth från bekännelsen i radions Studio ett? Jonas Linderoth är professorn i pedagogik som blev utmobbad av Skolverkets progressiva garde efter sin bok "Lärarens återkomst".

Speciellt minns vi en speciell del av replikskiftet med intervjuaren. "Vad gjorde Finland för att lyckas i sin kunskapsförmedling"? Svar: "Ingenting".

I Finland har läraren aldrig förlorat sin auktoritet, mycket beroende på att landet behöll den tidigare, i båda länderna rådande läroplansfilosofin. Som vanligt förekommande i Sverige lade etablissemanget locket på och debatten dog, påminnande om hur socialistiska länder handhar obekväma ärenden.

Jan Björklund slet hårt som skolminister för att vända skutan. I efterhand skulle det visa sig att det är hart när omöjligt att vända en "supertanker", den fungerar autonomt följande det progressiva vindarnas oförutsägbarhet. Man kan tycka att Jan Björklund i egenskap av major skulle lyckas, men en skuta som tidigt kränger åt vänster, är svår att få på rätt köl igen.

Gorbatjov såväl som Jeltsin försökte med känt resultat i Sovjetunionen/Ryssland. I den nya konstellationen S, Mp, C, L verkar liberala krav rörande kunskap i skolan fått gehör.

Jan Björklund, sann EU-vän, får troligen uppleva hur brexitörena lämnar det europeiska samarbetet likt måttsystemet, tum för tum. Måste vara svårt för honom att beskåda halva befolkningens förebådande isolering.

Jan Björklund, om någon, borde beredas en välförtjänt reträttplats inom EU-verksamheten.

Efterträdare som partiledare? Varför inte Nyamko Sabuni? Hon var den enda som i egenskap av minister gav uttryck för det vid den tiden svåruppfattade axiomet, sexåriga flickor är inte giftasvuxna. Hon var också den som föreslog kunskapstest i svenska för invandrare, något Jan Björklund hade nöjet att få förverkliga.

Någonting nytt förmedlar inte denna insändare liberalt sinnade människor, men möjligen är den till gagn för alla nationalister, som likt brexitörena förordar isolation, ett tillstånd allmänt förekommande i Europa före EU:s existens.

Zakrajo Topelio

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons