Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lido öppnar sockersnålt kafé i Gävle: "Vi provbakar för fullt"

Snart smygöppnar Lido Takk i nyrenoverade lokaler i centrala Gävle.
– Det är ett jättespännande koncept med sockerreducerade bakverk. Vi provbakar för fullt just nu, säger Lotta Schenkel, vd för Lido.

Annons

Tidigare huserade Ellens Skafferi i lokalerna på Drottninggatan. Nu renoveras de av företaget Bayn Europe som står bakom Lidos nya satsning.

– Det är ett företag som har forskat kring sockerreducering i många år. Nu startar vi konceptet i Gävle men det vore spännande om det sedan kunde spridas till andra delar i världen, säger Lotta Schenkel.

Istället för socker används sötningsmedlet stevia i bakningen. Eftersom det är 300 gånger starkare än socker krävs en betydligt mindre volym vilket kan ställa till problem när man följer ett recept.

– Då måste man ersätta volymen med en fiberutfyllnad som kallas blend. Bayn harlång erfarenhet av hur man ersätter socker och vilka regler som måste följas, säger Lotta Schenkel.

Enligt henne är resultatet likvärdigt med traditionella bakverk.

– Vi har provbakat klassiker som hallongrottor, mazariner och biskvier och jag känner ingen skillnad. Om det inte hade smakat bra hade vi inte vågat ge oss in i detta, man kan inte lura konsumenterna, säger Lotta Schenkel.

Hon är vd för Lido Söder, Lido City och Böna Café och har i dag 25 anställda. Det nya caféet kommer till en början att anställa två eller tre personer – sedan kan det bli fler.

– Vi smygöppnar lördag 29:e och planerar en större invigning i maj. Det här är bara början och förmodligen kommer vi att behöva ännu mer personal, säger Lotta Schenkel.

I september fick Bayn 839 700 kronor i särskilt investeringsstöd från Region Gävleborg. Motiveringen var att deras satsning på ett ”showroom” i Gävle förväntas bidra till ”en hållbar tillväxt och nya arbetstillfällen och ge förutsättningar för en positiv utveckling i länet.”

20 oktober träffade Bayn och Lido ett treårigt samarbetsavtal.

Läs mer: Här är planerna för nya Böna Café

Läs mer: De tar 50-talets fik in i framtiden