Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Likgiltig för offren"

SANDVIKENTre års fängelse.Det straffet yrkade vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand på i Sandvikens tingsrätt i går eftermiddag. Då avslutades rättegången mot den 23-åring som bland annat misstänks för misshandeln på Jerntorget i slutet av sommaren.

Annons
-Det här är utomordentligt allvarligt. Hans Persson har dödsångest och sömnsvårigheter. Det har varit en fullständigt omvälvande upplevelse för honom, sa hans försvarare Lars Häggström.

Olika uppgifter
Vittnesuppgifterna har under under rättegången bitvis gått i sär vad gäller den tumultartade händelsen på torget då handikappade Ola Jansson och Marina Bodell samt Hasse Persson misshandlades. Klart är att Hasse Persson blivit sparkad, däremot inte om 23-åringen haft någon del i sparkandet.
- Min klient erkänner att han bitit Hans Persson i högra bröstkorgen. I övrigt förnekar han brott, sa 23-åringens försvarare advokat Bengt Hennel.
Han hävdade att den åtalade inte varit medveten om att Hasse Persson blivit sparkad av någon. Något som avfärdades av Lars Häggström.
- Att han inte skulle ha varit medveten om vad kamrat sysslat med är helt uteslutet. Vi har hört ett vittne säga att den åtalade hållit i Hans Persson medan någon annan sparkat, sa han.

"Ville hjälpa"

Anledningen till att handikappade och delvis förlamade Ola Jansson bars omkring i armar och ben var, hävdade försvaret, att 23-åringen ville hjälpa honom upp från marken när hade ramlat. När Ola Jansson släpptes i backen, eller föll, var det för att bärarna tappade honom för att han vred sina ben. En version som Ola Janssons och Marina Bodells försvarare advokat Eva Nordenskiöld tyckte att rätten helt kunde lämna därhän.

Kränkt och rädd
- Han har uppvisat en kraftig psykisk reaktion av att ha blivit kränkt. Han har uttryckt upprepad rädsla av att ha blivit misshandlad sen ofredad sen misshandlad igen.
Eva Nordenskiöld menade även att brottet ofredande vad gäller Marina Bodell i stället borde ha rubricerats som misshandel.
- Hon har blivit spottad på, kallad hora, kullknuffad så att hon - som hon själv beskriver det - "föll som en fura". Hon har svårt att sova och äta. Hon har gått ner i vikt och har haft kraftiga epilepsianfall.
23-åringen ska också ha misshandlat en 39-årig man med ett järnrör tidigare i somras.
- Den åtalade har visat sådan bristande respekt för andras liv och hälsa att det har varit fullkomligt likgiltigt för honom att hans offer inte har kunnat fly eller försvara sig, sa Mikael Hammarstrand i sin slutplädering.

Fick ben avslaget

Han menade att det saknades anledning att ifrågasätta den 39-årige gävlebons vittnesmål om hur han, efter att ha fällt en kränkande kommentar till 23-åringen, fick sitt ben avslaget en natt i början av juni. Som vapen hade 23-åringen ett meterlångt 2,5 kilo tungt järnrör. Hans berättelse fick stöd av ett kvinnligt vittne som sett händelsen från sin balkong och kräktes efteråt.
Dom faller den 25 oktober.

SOFIA ÖHLANDER