Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lilla Amelie väntar på att bli större

Amelie Florrie Hemsén föddes i vecka 31, den 10 mars. Hon väger 2020 gram och är ovanligt stor på neonatalavdelningen.

Annons

– Det är jättejobbigt att behöva lämna henne på nätterna. Jag trodde vi skulle ligga närmare varandra, säger mamma Charlotta, som vårdas på BB på en annan våning.

Amelie är deras andra barn. Hemma finns Gabriel, två år, som nu får tillbringa mycket tid med mor- och farföräldrar. Det har varit en tuff graviditet. Charlotta hade svåra kräkningar i tio veckor. Vecka 14 opererade hon bort blindtarmen, sen fick hon njursten. Något annat alternativ än ett tidigt planerat kejsarsnitt fanns inte.

Mathias tillbringar så mycket tid han kan på avdelningen.

– Jag skjutsar Gabriel till dagis. Sen åker jag direkt hit och är här tills jag ska hämta Gabriel. Vi åker hem, busar en stund, äter, sen nattar jag Gabriel. Det är jobbigt med slitningarna. När jag är hemma längtar jag så mycket hit. Här saknar jag Gabriel.

Charlotta har kunnat träffa Gabriel en gång sedan födseln.

– I fredags när jag hämtade honom på dagis, då måste jag erkänna att jag inte tänkte så mycket på Amelie. Jag hade längtat så hemskt.

Amelie är helt frisk. Allt funkar som det ska. Än är hon inte redo för amning utan får sond var tredje timme med bröstmjölk. Hon sover mest hela tiden.

– Vi sitter så här större delen av tiden. Förutom mat och hjälp att bli större är det ju det enda hon behöver; närhet och värme. Hon skulle ju egentligen ligga i magen nu, säger Charlotta.

Vid elva på kvällen måste hon lämna Amelie för att gå och sova, men hon försöker vara där vid alla måltider.

De är väldigt nöjda med vården på neo.

– Helt fantastisk. Personalen är underbar och otroligt kunnig. De känns verkligen att de månar om oss. Om man ska säga nånting negativt så är det att BB och förlossning ligger så långt ifrån den här avdelningen. Det är synd och konstigt. De borde ju spara pengar på att ha allt på samma ställe, säger Mathias.