Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lilla bocken snart på plats

Nu läggs sista handen vid det som ska bli årets lilla julbock i Gävle . Naturvetenskapliga föreningen på Vasaskolan håller traditionen vid liv.

Under hela helgen har det pågått ett intensivt arbete på Vasaskolans skolgård med att bygga ihop 2014 års upplaga av lilla julbocken i Gävle. Ett 30-tal medlemmar i Naturvetenskapliga föreningen på Vasaskolan har deltagit.

– Det är kallt och lite jobbigt men kul. Det blir en väldigt fin gemenskap här, säger Dariel Ortega Linares, som sitter i föreningens styrelse.

Materialet, i form av bland annat virke och halm, får föreningen från olika sponsorer. De blir också försedda med mat under helgen. Men arbetet får medlemmarna göra själva.

– I går höll vi fram till efter midnatt, säger Clara Strandberg Zarotti.

Lilla julbocken är en tradition som föreningen inte tänker släppa. Den bidrar till julkänslan i hela Gävle, tycker de.

Under söndagen ska bocken ställas på plats vid Slottstorget. Hur länge den får stå i fred är som alltid ovisst. Vanligen bränns den ned, kastas i ån eller vandaliseras på annat sätt.

– Det är sorgligt. Men jag tror att de flesta Gävlebor ändå uppskattar den, säger Dariel Ortega Linares.

– Ja, det är mycket folk som kommer fram till oss när vi bygger och säger att de tycker att det är kul att vi håller på, menar Clara Strandberg Zarotti.

Naturvetenskapliga föreningen har stolta anor. Föreningen bildades redan 1906 och har haft bland andra Albert Einstein som hedersmedlem. I ett låst skåp förvaras det brev från 1954 där den kände vetenskapsmannen sensationellt tackar ja till medlemskap med orden "I gladly accept".

Föreningens medlemmar träffas varannan fredag för möte eller för att laborera. Alla elever på skolan som är intresserade av naturvetenskapliga ämnen får vara med. I dag har föreningen 28 medlemmar.