Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Lillebror” gick samma öde till mötes

(Uppdaterad 4/12) Inte heller den lilla Gävlebocken fick överleva julen. Strax efter att krogarna stängt natten till lördag brändes den ner.

– Det hade varit kul om den fått stå kvar till mellandagarna i alla fall, säger Emil Edlund, Vasaelev som var med och byggde ”lillebror”.

Två kolsvarta halmbocksskelett tornade i går upp sig på Slottstorget. Bara ett dygn efter att den stora bocken brunnit ner gick den lilla bocken samma öde till mötes. Räddningstjänsten larmades klockan 2.34.
– Bocken var övertänd när vi kom dit och det var mycket folk som stod runt och tittade. Man kan ju tycka att någon borde ha sett vem som tände på, säger Stefan Pöllä, inre befäl på räddningstjänsten.

Till skillnad från när den stora bocken brann var det nu ingen större risk för spridning till byggnader. Branden betraktas därför som skadegörelse av polisen, och inte mordbrand som i fallet med den stora bocken.
Polisen hade i går inga spår efter vem eller vilka som tänt på de båda bockarna.
– Om det inte kommer in några konkreta tips blir det nog väldigt svårt att reda ut det, säger Bo Sköld, förundersökningsledare på polisen.

Den lilla bocken byggs av Vasaskolans naturvetenskapliga förening. Andraårseleven Emil Edlund är ordförande.
– Vi var 15–20 elever som hjälptes åt. Vi höll på hela adventshelgen. Det var lite jobbigt eftersom det regnade, berättar han.
Han tycker att det känns tråkigt att bocken inte fick stå kvar.
– Samtidigt var det lite väntat när den stora bocken brann, säger han.

Även kommunens informationschef Anna Porelius är bekymrad.
– Jättetråkigt att inte ens lillebror fick uppleva julen. Han är väldigt populär bland alla som följer Gävlebocken på internet.
Många har hört av sig till kommunen via nätet efter att den stora bocken brann ner.
– De är ledsna och besvikna, men även arga över att vi inte har haft bättre bevakning, säger hon.