Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lillhagsskolan har låst dörrarna efter attacken i Trollhättan

/

Lillhagsskolan låser dörrarna till högstadiedelen i dag som en följd av skolattacken i Trollhättan.
Personalen vill att eleverna ska känna sig helt trygga under fredagens Halloween-firandet då många bär mask.

Annons

Elevrådet har planerat den årliga spökdagen som hålls i dag, fredag, i veckor. När nyheten om att en maskerad man tagit sig in på en skola i Trollhättan och huggit ned elever och vuxna kom under torsdagen så väcktes frågan: Kan vi genomföra dagen som vanligt?

– Jag kontaktade elevrådet i går och i morse samlades skolans krisgrupp för ett möte. Vi funderade ett tag på att ställa in spökdagen, men kom fram till att det är viktigt att vi fortsätter som vanligt i vardagen, berättar biträdande rektor Patrik Lundh.

Däremot bestämde skolledningen sig för att vidta åtgärder vissa åtgärder, nämligen att låsa dörrarna till skolan och inte tillåta eleverna att ta med låtsasvapen som ibland ingår i dräkterna.

– Det kan vara en låtsaslie eller en kniv, sådant får de lämna hemma. Och vi har uppmanat dem att vara extra försiktiga med hur de skräms. Vi vill vara 100 procent säkra på att inga obehöriga kommer in på skolan eftersom många elever är maskerade i dag och kan vara svåra att känna igen. Därför samlades alla i sina hemklassrum på morgonen och räknades in. Sedan låste vi skolan, säger Patrik Lundh.

Han är noga med att poängtera att låsningen är en engångsföreteelse just denna fredag.

– Vi kommer absolut inte att fortsätta med det. Vi värnar om den öppna skolan, säger han.

Men i Vallbacks rektorsområde med fem skolor har man resonerat annorlunda.

– En rasist ska inte få påverka elevernas Halloweenfirande på skolan. De har bakat, förberett, skaffat utklädnader och arrangerat själva. Det är viktigt att vuxna inte för över sin egen oro på barnen. Jag tror att barnen hanterar det här annorlunda, säger Ulf Sjulander, rektor.

Efter att ha pratat med alla biträdande rektor på torsdagskvällen samlades personalen på alla skolor på fredagsmorgonen innan eleverna var på plats.

– Det vi har sagt är att vi ska vara lyhörda och uppmärksamma för om det finns en oro hos barnen. Finns det det ska vi lyfta upp det och låta eleverna prata om det. Men det är inte så att vi ska ta upp det och kanske skapa en otrygghet hos barnen som inte fanns innan, säger Ulf Sjulander.

Vallbacksskolan och de andra skolorna kommer att vara lika öppna som vanligt.

– Men vi kommer att ha lite extra uppmärksamhet om det kommer in obehöriga på skolan. Men vi har inga vakter eller så.

Fredags Halloweenfirande påverkas inte.

– Nej, det är ju elevrådets egen grej och den vill vi inte blåsa av. Däremot har vi full förståelse för om det finns elever som inte vill delta för att de kanske känner obehag. Då ska de inte behöva det.

Han säger att han inte fått eller känner till reaktioner på händelsen från elever.

– Vi har inte hört någonting sånt. Och vi är väldigt uppmärksamma på det.

Skolchefen Eva Levin är inne på samma resonemang.

– Vi måste såklart vara jättelyhörda i det här, men vi vuxna ska inte skapa nåt som inte finns hos barnen. Det är viktigt att det får rulla på som vanligt.

Hon är dock noga med att understryka att det är personalen på de enskilda skolorna som avgör hur just de vill agera.

– Det här är en fruktansvärd händelse som hände i Trollhättan. Vi måste hitta balansen i det här i Gävle. Säkerheten måste vi alltid tänka på, men det finns ingen generell tanke om att låsa igen skolor. Det är inget som säger att det blir bättre och tryggare av det.

LÄS ÄVEN:

GULLBERG: Jag låter inte säker på rösten när jag pratar med mitt barn

Annons