Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lillsjön återfick vattenspegel

GÄVLENågot tiotal personer bosatta i området runt Lillsjön i Bomhus såg ut som gyttjebrottare på lördagen. De vadade runt i leran på bottnen i den lilla badsjön som växt igen så kraftigt att det knappt funnits någon öppen vattenyta kvar.

Annons
Det är inte första gången Lillsjöns vattenyta sänkts och vattenväxterna slåttas. Jag råkade jobba som helgreporter även senast det hände. Det var någon gång för drygt tio år sedan.
- Nu ser sjön värre ut än någonsin, säger en av de kvinnliga städarbetarna.
- När mina barn var små och vi röjde första gången var det nog värre, säger en annan lerig vassröjare.
Då, på 1980-talet, startades Lillsjöns intresseförening. De senaste åren har verksamheten legat nere men litet pengar finns dock kvar.
- Det här är en upptaktsdag. Det har kommit nya människor till husen här omkring. Många unga familjer med barn vill kunna utnyttja området.
Det säger Christin From, ordförande i den återupplivade föreningen som egentligen tycker att det är kommunens ansvar att hålla sjön i skick så att det går att fortsätta bada där.
Kommunen slår gräset och sköter lekplatsen som inte heller den är i något vidare skick. Att göra något åt sjön finns det inte pengar till. Containern där skörden av vattenväxter lastas bidrar dock kommunen med.
Flera som kommer fram och har synpunkter anser att sjön borde grävas ur med grävskopa igen, precis som 1980. Kullar längs ena stranden är ännu i dag ett synligt resultatet av muddringen.
Storhagsborna hann inte röja hela vattenytan men rensade i alla fall en bit ut från den lilla stranden med sand som frivilliga släpat dit. Medlemmar i föreningen har också fixat till nya bord och en grillplats. Allt för ökad trevnad.
Efter lördagens arbetsinsats kommer det förhoppningsvis att finnas en vattenspegel kvar i ytterligare några år.
OLLE HILDINGSON