Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lina gör ny folkdräkt åt Gästrikland

En ny version av Gästriklands folkdräkt, hur kan den se ut?

Designern Lina Westin som fått i uppdrag att kreera dräkten har än så länge ingen aning.

– Men jag känner inga hämningar, för jag tror inte att den kan fylla samma funktion som den traditionella dräkten, säger hon.

Svenska Turistföreningen tycker att folkdräkten lever ett undanskymt liv i Sverige. Därför har de plockat ut 25 lovande designers till projektet Folkdräkt 2.0. Alla designers har fått välja var sitt landskap och för Lina Westin som är uppväxt i Gävle så var ett av önskemålen hemlandskapet Gästrikland.

– Än så länge har jag ingen aning om hur folkdräkten ska se ut. Jag vet inte om den ska bli unisex, eller för kvinnor eller män, säger hon.

Om en månad ska deltagarnas folkdräkter visas upp under en modevisning i Stockholm. Faller Linas gästrikedräkt svenska folket och juryn i smaken, så kan dräkten dessutom få kunglig touche. Det vinnande plagget blir en gåva till Kronprinsessan Victoria och Daniel.

För Lina och de andra deltagarna har arbetet precis börjat.

– Jag är i full gång med tankeprocessen. Sedan ska det hela dokumenteras på en blogg som alla designers har.

Men du tror inte att din folkdräkt kan fylla samma funktion som den traditionella?

– Jo, kanske. Men inte än på några år i alla fall.

Fotnot: Linas blogg kan följas på www.folkdrakt20.se