Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindbäck storspelade

/
  • Förre brynäsaren Mathias Månsson gav och fick många smällar och är här ursinnig på företagsamme Jonathan Granström

Brynäs tog den poäng som jag hoppats det skulle ta i Skellefteå - och tipset 2-2 gick även det in, inte allt för ofta det sker.

Annons

Den viktiga bortapoängen kan Czarneckis mannar i första hand tacka nyinsatte målvakten Anders Lindbäck för. Han spelade strålande och gjorde massor av direkt avgörande räddningar i den tuffa och hektiska kampen.
"Svartingarna" i SAIK vann nämligen skotten med hela 39-19 och när Brynäs drog på sig allt för många utvisningar, varav fyra i slutperioden var det en stark prestation att klara av dessa och nå kryss i denna svåra bortamatch.

ett uppoffrande, aggressivt och smart försvarsspel inte bara i fem mot femspelet utan främst i box play och det blev direkt avgörande.

Talande bevis är att brynäsmannarna nu hållit tätt i tolv (!) raka numerära underlägen!
När sedan mål-Limpan storspelade och tog i stort sett allt, förutom ledningsmålet som slank in mellan benen - så kunde denna sköna poäng tas med hem i bagaget i det chartrade flygplanet från Falmark i norr.
Att brynäsarna kan vara tacksamma över poängen behöver knappast understrykas. Skellefteå var det klart bättre laget, åtskilligt hetare, skridskostarkare och mer alert redan från tidig upptakt.
Därför kom inte heller 1-0 efter 3.32 som någon överraskning. Granström förlorade tekningen i egen zon mot Forssell och pucken snappades upp av transatlanten Kent McDonell som skrinnade loss på högerkanten, snurrade upp Sundqvist i flykten och skar in i härlig stil framför mål-Lindbäcks kasse innan han distinkt snärtade in trissan mellan benen på brynäskeepern som lämnade en liten glipa mellan benskydden.

individuell prestation av nordamerikan och hans tolfte mål för säsongen var ett faktum.
Brynäs replikerade tämligen snabbt, fem minuter senare - och det var den nya succékedjan, benämnd WDW-trion, som stod för kvitteringen.
Kyle Warnig bar in pucken över offensiv blå, vann en närkamp vid sargen och spelade vidare till Dixon som i sin tur hittade Daniel Widing, som tryckte in sitt elfte mål nere vid bortre stolpen.
Utan chans för mål-Dahlberg att hinna reagera.
I spelmomentet före kunde Lars Jonsson på fin offensiv utflykt och inskärning framför hemmaburen ha snärtat in första målet men skottet smet tätt utanför.
Så Brynäs-kvitteringen var logisk och trycket från gästernas sida mycket bra i det skedet.
Hemmalaget åkte mer skridskor än gästrikarna i inledningsronden.
Det slarvades mycket i mittzonen och mer konsekvent spel beordrades av tränare-Niklas i periodpausen, hörde jag honom säga i ppv-pausen.

mycket av de många utvisningarna och var det något lag som tjänade på det så var det Brynäs.
Skellefteås ledningsmål bjöd dock gävleborna på.
Sundqvist slarvade bakom kassen, spelade pucken bakåt utan att se upp och via två hemmapass kunde en helt ostörd Mathias Månsson peta in pucken i öppen målbur, 2-1 och det var femte säsongsmålet för ex-brynäsaren.
Ett mycket passivt Brynäsförsvar hann inte alls med.
Via ett efterlängtat pp-mål kvitterade Brynäs efter drygt 12 minuter.
1-0-skytten McDonell fick 2+2 minuter medan Dixon åkte på lagstraff (sex på isen) för att han sparkade pucken på sin väg mot båset - och i spel fem mot fyra sköt Lars Jonsson sitt femte mål i vinter och 2-2 var ett faktum.
Skellefteå vann skotten lika klart som i första, 11-6 då och 15-8 i rond 2. Och totalt blev det 39-19 i hemmafavör.

, trots allt, av brynäsarna att klara av Skellefteås alla numerära överlägen i sista avdelningen, hålla undan och nå 2-2.
Mycket bra och säkert box play-spel visades upp.
Det pekar på utmärkt kamp- och lagmoral och att gästerna verkligen stod upp i alla lägen, precis som mot Timrå. Härligt att se.
Och återigen var det transatlanterna Steve Dixon (Brynäs bäste spelare för kvällen tillsammans med evighetsmaskinen Mads Hansen som dödade hur många utvisningar som helst) och Kyle Wanvig i första hand (men även kämpen Granström får inte glömmas bort) - som på nytt visade vägen tillsammans med tredje länken Widing, mycket bra igen trots att han inte var på samma hugg som mot Timrå.
Widde var lite småkrasslig och hängig med en förkylning i kroppen - precis som Markström drabbats av och som tvingade honom att stanna hemma - men krigade ändå på i stor stil och i slutet av matchen jobbade Daniel flera gånger kopiöst hemåt i egen zon och avvärjde farliga hemmaattacker att nå ett avgörande.
I suddenspelet var Nolander ytterst nära att styra in en genialisk Molin-passning och Skrbek slalomåkte och höll på att avgöra i allra sista slutskedet. Men 2-2 stod sig och brynäsarnas kunde pusta ut...

se att Brynäs hittat den nya slagkraftiga WDW-formationen, som mycket väl kan komma att leda laget till play offspel.
Alla tre kvitterade ut högsta betyg, från min sida - men allra bäst var ändå 20-årige målvakten Anders Lindbäck.
"Limpan" visade med all tydlighet de som tvivlat på hans kapacitet, att det absolut inte är någon som helst fara när Markan drar till Kanada och JVM-turneringen.
Han agerade lugnt och säkert, var snabb med plocken, snabb i sidledsförflyttningarna och gjorde en jätteräddning med benskyddet i sista perioden som var matchens absoluta topparad.


Anders stort spelsinne och är tekniskt sett alldeles utmärkt med klubban och spelet runt kassen.
Vad Lindbäck nu behöver är mer matchträning, och det är jag även säker på att han får från tränarnas sida innan Markström drar över Atlanten dan efter julafton.
Brynäs har inte bara en bra keeper - utan två i sina led!
Och bakom dessa finns även en tredje, J18-målisen Jocke Eriksson.
Så sluta att vara orolig över målvakterna, alla brynäsfans!

Mer läsning

Annons