Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lindblad, Pär

(1907-1981), målare och skulptör.Började som biografmusiker men hade ett tidigt intresse förmåleri. På 1930-talet var han tecknare och fotografhos Carl Larssons fotoateljé. Debuterade som konstnär1942 med en utställning som visades i Stockholm, Sandvikenoch Gävle, men han blev inte uppmärksammad då.En utställning i Stockholm 1944 blev däremot en av 1940-taletssuccéer - endast två av de utställda verkenförblev osålda.
L. var produktiv, hade ett 30-tal egna utställningaroch deltog i samlingsutställningar. Från romantiskabilder på 1950- och 1960-talen övergick han till förenklademålningar med stark känsla för färg.
Lindblad gjorde även skulpturer för Gävlesoffentliga utsmyckning - som "Solöga" vid Stigslundsskolan,"Hund och katt" i Sätra, "Tre bockar" i Eriksbergsparkenoch "Skogsblomma", "Karlavagnen" och "Anhalten" i Andersberg.
L. är representerad bland annat på Moderna museetoch Nationalmuseum i Stockholm och i Gävle på Länsmuseet. Han fick Konstakademiens stora stipendium1972 och 1973, Gävleborgs konstförenings stipendium1974 samt Gävle kommuns kulturpris 1976. Hökby,N.G: Pär Lindblad, utställningkatalog för minnesutställning,Länsmuseet 1983.