Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Linden tar död på humlorna

Bli inte rädd om du ser många döda humlor i år. Det är varken en epidemi eller något annat konstigt.

Det råkar bara vara så att humlor inte tål lindar.

Annons

Efter publiceringen av en sommarmyt beträffande humlor i gårdagens tidning fick GD ett tips om att det skulle finnas massor av döda humlor under ett träd i Hemlingby. Trädet visade sig vara en lind, och företeelsen helt naturlig.

Göran Sjöberg, insektskännare och ordförande i Gästriklands entomologiska förening, är egentligen ingen expert på humlor, men vet att det är något i lindar som dessa håriga små flygfän inte tål.

– Men vad de egentligen dör av vet jag inte riktigt, säger han.

Lite efterforskning på nätet visar att det finns ett socker i lindblomman som humlorna inte tål. Samma företeelse återkommer varje år. Att humlorna inte lärt dig detta än återstår dock som ett mysterium.

Man kan inte prata om humleår som man pratar om getingår och annat. Förekomsten beror naturligtvis på hur våren och sommaren är, men humlornas samhällen är mindre och svärmar därför aldrig på samma sätt som getingar.

– Man kan hitta tusentals getingar i ett bo stort som en basketboll. Sådant händer aldrig med humlor. Eftersom humlorna söker pollen medan getingar är rovdjur är det lättare för getingar att få optimala förhållanden, säger Göran Sjöberg.